Olaf Bílý
Text dotazu
Dobrý den, před nedávnem jsem narazila na zmínku o postavě Olafa Bílého, krále Dubhlainu v 9. století. Vyhledávala jsem o něm další informace (především na anglické Wikipedii), ovšem kvůli nedostatečným znalostem anglického jazyka jsem bohužel příliš neuspěla.
Existují nějaké česky psané zdroje, kde bych se o něm mohla dozvědět více?
A je pravda, že se tento muž osobně setkal s irským králem Áedem Findliathem?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
v českém jazyce se danému tématu bohužel nevěnuje příliš mnoho knih.
Jen velmi stručnou zmínku jsme nalezli v Dějinách Irska (MOODY, T. W. a kol. Dějiny Irska. 3. vyd. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2012. 499 s. Dějiny států. ISBN 978-80-7422-179-8.) a Dějinách Norska (HROCH, Miroslav, KADEČKOVÁ, Helena a BAKKE, Elisabeth. Dějiny Norska. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2005. 340 s. Dějiny států. ISBN 80-7106-407-6.).
V  českém jazyce dále vyšlo několik knih věnovaných Vikingům. Tyto knihy se ovšem spíše zaobírají kulturou a obecnými dějinami tohoto národa. Podrobnější popis osobností vikingských (norských) dějin a osobností jsme v těchto publikacích nenalezli.
Pro více informací k tématu proto nezbývá, než se obrátit k zahraniční literatuře.
Knihovny v České republice nabízejí k tématu mimo jiné následující zahraniční literaturu:
* Ó CRÓINÍN, Dáibhí. Early medieval Ireland, 400-1200. 1st pub. Harlow: Longman, 1995. xvi, 379 s. Longman history of Ireland. ISBN 0-582-01565-0.
* MANNING, Conleth, ed. Dublin and beyond the Pale: studies in honour of Patrick Healy. Bray: Wordwell in association with Rathmichael Historical Society, C1998. 290 s. ISBN 1-869857-26-7.
* OTWAY-RUTHVEN, Anette Jocelyn. A history of medieval Ireland. 2nd ed. London: Benn, 1980. xv, 454 s. ISBN 0-510-27800-0.
* JANKULAK, Karen, ed. a WOODING, Jonathan M., ed. Ireland and Wales in the Middle Ages. Dublin: Four Courts Press, C2007. 296 s. ISBN 978-1-85182-748-0.
* RICHTER, Michael. Medieval Ireland: the enduring tradition. Dublin: Gill & Macmillan, 1988. 214 s. New Gill history of Ireland; 1. ISBN 0-7171-1616-6.
(viz Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc , vybrané publikace si můžete zapůjčit prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby ve Vaší knihovně).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2014 14:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu