-
To se mi líbí
-
Doporučit
Hezký den, mám dotaz ohledně historie okresních fotbalových soutěží od roku 1945 po současnost. Jedná se mi zejména o soutěže na Liberecku. Kde popřípadě jak najít záznamy o těchto soutěží? Výsledky, tabulky, popřípadě záznamy z jednání a pod.
Dobrý den,
ucelený dokument, který by přehledně pojednával o krajských/okresních fotbalových soutěžích, jsme bohužel nenašli. Existují však publikace (knihy a periodika), která pojednávají o fotbalových soutěžích v různých obdobích. Jejich prostřednictvím byste si tak mohl utvořit představu o vývoji této fotbalové soutěže v minulosti i o jejím současném stavu.
V přehledu níže Vám uvádíme seznam publikací spolu s krátkým popisem obsahu, abyste si dokázal udělat představu o tom, jaké informace v nich naleznete.
* HORÁK, Jindřich a KRÁL, Lubomír. Encyklopedie našeho fotbalu: sto let českého a slovenského fotbalu. Domácí soutěže. 1. vyd. Praha: Libri, 1997. 701 s. ISBN 80-85983-22-2.
Kniha obsahuje informace o českém a slovenském fotbale v letech 1896 - 1996/1997. Jsou zde k dispozici také výsledky fotbalových utkání, bohužel však ne všech a navíc v různých letech jsou uvedeny jiné soutěže, resp. v minulosti se tvář fotbalových soutěží poměrně dost měnila, stejně jako např. názvy klubů. Určitě Vám však doporučujeme knihu projít, např. v roce 1951 jsou uvedeny výsledky krajské soutěže a je zde zastoupen i Liberec.
* PIVODA, Aleš. Slovan Liberec - 50 let vášně!: od Frýdlantu v Čechách až na San Siro. Vyd. 1. Praha: MAC, 2008. 207 s. ISBN 978-80-86783-32-1.
Kniha popisuje historii asi nejvýznamnějšího libereckého klubu Slovan Liberec. Jelikož klub soutěžil i v krajském přeboru, kniha by Vám tak mohla přinést užitečné informace.
Velice užitečné publikace pro zjištění stavu nižších fotbalových soutěží v dřívějších dobách by pro Vás mohla být místní periodika z Liberecka, která se mohla věnovat také sportovním událostem v daném okrese/kraji. Většina z nich je uložena ve fondu Krajské vědecké knihovny v Liberci (http://www.kvkli.cz/), doporučujeme Vám se tedy obrátit na tuto knihovnu, případně v ideálním případě prostudovat noviny přímo zde. Knihovnu můžete oslovit také s žádostí o doporučení dalších dobových periodik či jiných titulů.
* Vesnické noviny libereckého okresu. Liberec: ONV, [1952]-1959.
* Vpřed. Liberec: NF a ONV, [1960]-1990.
* Kultura a sport Liberecka. Liberec: Park kultury a oddechu, 1972-1991.
Z novější doby by Vám mohly pomoci následující publikace (knihy pojednávající o fotbalu a především místní periodika):
* Fotbal AZ: měsíčník libereckého a ústeckého fotbalu. Česká Kamenice: Lenka Haureljuková, 2005. ISSN 1214-9748.
* JELÍNEK, Radovan a kol. Atlas českého fotbalu: od roku 1890. 1. vyd. Praha: Radovan Jelínek, 2005. 383 s. ISBN 80-903645-1-9.
* Liberecké listy: o regionu nahlas. Česká Lípa: WERBUNG BOHEMIA, 2006- . Dostupné také z: http://www.liberecke-listy.cz/
* 5+2 dny. Liberecko. Praha: AGF Media, 2012- .
* Liberecký deník. České Budějovice: Vltava-Labe-Press, 2006- . ISSN 1802-078X. Dostupné také z: http://libereckydenik.cz.
* Liberecký den: Deníky Bohemia: SD Severočeské noviny. Ústí nad Labem: Labe, 1993-2006. ISSN 1214-8571.
Co se týká celostátních deníků, tak i zde můžete najít výsledky krajských přeborů. např. v pondělním Rudém právu data 22.5.1978 jsou uvedeny tabulky s přehledy výsledků krajských přeborů, divizí a národní ligy.
V neposlední řadě nejvíce informací, resp. ty, které nebude možné sehnat v publikacích (jedná se především o zápisy z jednání), byste mohl získat přímo od fotbalových organizací v daných městech, která Vás zajímají. Města mají velmi často své místní fotbalové kluby a mohly by také uchovávat archiv klubu, resp. by zcela jistě měly mít informace alespoň za poslední roky. Tyto informace by také mohly být dochované v archivech daného městského úřadu.
Zcela jistě znáte stránky Fotbalové asociace České republiky (http://nv.fotbal.cz/index.php), kde jsou zveřejňovány informace mimo jiné také o okresních a krajských soutěžích (http://nv.fotbal.cz/domaci-souteze/kao/index.php).
Tělesná výchova a sport. Rekreace
--
Národní knihovna ČR
01.04.2015 13:33