ODSUN 1945-46 NA NÁCHODSKU A PADLÍ NA FRONTĚ
Text dotazu
Dobrý den.
1- Zajímalo by mě, jestli je vydaná nějaká kniha s přehledem osob odsunutých po druhé světové válce z okresu Náchod. Jedná se mi konkrétně o mého pradědečka s rodinou, který byl německé národnosti.
Ignaz Letzel, obecní tajemník Zdoňov / po osvobození - do odsunu úředník na obecním úřadě
narozen *26.10.1881 Zdoňov č.24 – Teplice n.M.
První manželka: Marie r.Mauer *10.12.1883, +22.8.1913 ( děti: Marta -moje babička +20.5.1945 )
druhá manželka: Anna r.Schmid, *20.3.1888
děti: Josef *6.3.1922, Ernst *25.12.1924, Erich *13.12.1933 a Pavel *17.1.1920 / ten padnul ve válce.
2- Jak uvádím o řádek víš, druhý dotaz je k padlému Pavlovi Letzel:
Existují nějaké seznamy (v naší republice) - padlích vojáků wermachtu ?
Informace které mohu určit z fotek je, že Pavel byl na poslední dovolence v zimě 1944-45 u své nevlastní sestry Marty Řehákové r.Letzel (mé babičky) a potom padnul na Ruské frontě.
Bohužel v rodině se na tyhle události nemám koho zeptat -
děkuji za odpověď
Jan Řehák
Odpověď
Vážený pane Řehák,
Informace ohledně vysídlených obyvatel Sudet naleznete v lokálních archivech; v tomto případě se jedná o Státní okresní archiv Náchod. Zde naleznete buď soupisy, zhotovené místní správou v poválečném období, nebo Vám tamní pracovníci doporučí, kam se za těmito seznamy obrátit dále. Pro úplnost dodávám, že archiv můžete kontaktovat na webové adrese http://vychodoceskearchivy.cz/nachod/
Seznamy padlých, pohřešovaných a zajatých vojáků Wehrmachtu spravuje tzv. Deutsche Dienststelle (WASt), sídlící v Berlíně – Reinickendorfu. Konzultační služby však poskytuje také po e-mailu. Pro pátrání po příbuzných, kteří v řadách Wehrmachtu sloužili, je toto pracoviště určeno především, neboť disponuje ucelenými a velmi rozsáhlými archivními fondy. Bližší informace o poskytovaných službách naleznete na adrese https://www.dd-wast.de/de/kontakt.html
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
15.12.2015 10:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu