-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, byli byste tak laskavi a vysvětlili mi původ a přesný význam slova OBSKURNÍ?
Dobrý den,
slovo obskurní je latinského původu. Odvozeno bylo z latinského obscurus (temný). Jedná se o složeninu z ob a skur- (pokrývat).
Slovníky cizích slov vykládají toto slovo následovně:
* obskurní - 1. pokoutní, podezřelý, nekalý, temný, mravně závadný 2. nevýznamný, podřadný (BARTÁK, Matěj, ed. a kol. Nový slovník cizích slov pro 21. století. Vyd. 1. Praha: Plot, 2008.)
* obskurní - bezvýznamný, zapadlý, pokoutní; nekalý, temný, podezřelý; mravně závadný obskurnost - bezvýznamnost; nekalost; mravní závadnost (VEBROVÁ, Jitka, ed. a kol. Slovník cizích slov. Vyd. 1. Praha: Plot, 2006.)
* obskurní - 1. mající špatnou pověst, mravně závadný, podezřelý, pochybný: o. podnik, lokál 2. podřadný, bezvýznamný, zapadlý: o. časopis; obskurně příst; obskurnost, -i ž (KRAUS, Jiří a kol. Nový akademický slovník cizích slov A-Ž. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005.)
* HOLUB, Josef, ed., LUTTERER, Ivan, ed. a LYER, Stanislav, ed. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 2., rozš. vyd. Praha: SPN, 1978. 527 s.
* BARTÁK, Matěj, ed. a kol. Nový slovník cizích slov pro 21. století. Vyd. 1. Praha: Plot, 2008. 367 s. ISBN 978-80-86523-89-7.
* VEBROVÁ, Jitka, ed. a kol. Slovník cizích slov. Vyd. 1. Praha: Plot, 2006. 367 s. ISBN 80-86523-77-2.
* KRAUS, Jiří a kol. Nový akademický slovník cizích slov A-Ž. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005. 879 s. ISBN 80-200-1351-2.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
03.10.2017 17:52