Obec Silbersgrün
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla něco o založení vesnice Silbersgrün - Silbersgruen
(dnes chatová osada Háj - u Jindřichovic - západní Čechy). Případně kam se
obrátit.
Odpověď
Dobrý den,
Historický lexikon obcí ČR 1869 - 2005 a kniha Místní jména v Čechách se shodují, že první písemná zmínka o obci Silbersgrün pochází z roku 1523 z Loketského urbáře - výpis z něho učinil August Sedláček (v: Rukopisný materiál Augusta Sedláčka v Historickém ústavu AVČR v Praze na Hradčanech).
Šlikovský urbář, jak dokument také bývá nazýván, je zmíněn taktéž v historii obce Jindřichovice na webových stránkách obce:
http://www.obecjindrichovice.cz/soubory/z_historie_jindrichovic.pdf .
Název obce Silbersgrün byl odvozen z německých slov die Grün = louka, háj a
Silber(er) = stříbrník, název by se tedy dal přeložit jako louka, háj stříbrníka, v tomto případě se nejspíše jednalo o majitele stříbrných dolů.
Název obce byl změněn vyhláškou ministerstva vnitra ze dne 25.1.1949 o změnách úředních názvů míst v roce 1948.
(http://www.portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/.cmd/ad/.c/313/.ce/10821/.p/
8411/_s.155/701?PC_8411_l=22/1949&PC_8411_ps=10 )
Bohužel, publikace, která by podrobněji popisovala historii obce Háj, nebyla dosud vydána. Je možné, že více informací by Vám mohlo poskytnout Krajské muzeum v Sokolově: http://www.omks.cz/cz/vypis.php .
Obec Jindřichovice na svých webových stránkách prezentuje dosti podrobnou historii. Jelikož je historie těchto dvou obcí blízce spjata, je možné, že zde budou disponovat podrobnějšími informacemi také k obci Háj: kontakt na Obecní úřad v Jindřichovicích: ou-jindrich@volny.cz .
Přehled historických dokumentů, které se o obci zmiňují, naleznete v knize Dr.Profouse "Místní jména v Čechách".
Zdroje:
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 4.díl. S-Ž. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1957
Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005. 1.díl. 1. vyd.
Praha :Český statistický úřad, 2006. ISBN 80-250-1310-3 (Český statistický úřad :
1. díl : váz.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.08.2008 10:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu