noviny 1927 - 1947, kopie
Text dotazu
Dobry den, rada bych se dozvedela, jake se vydavaly noviny v Praze 8 prosince 1927 a 5 zari 1947 v okoli Nachodska? Jak bych mohla ziskat jejich kopie? Moc vam dekuji za odpoved.
Odpověď
Dobry den,
bohuzel se nam nepodarilo nalezt noviny, ktere by odpovidaly primo Vasemu dotazu. Primo v Nachode ani v blizkem okoli (Jaromer, Nove mesto nad Metuji, Dobruska, Cerveny Kostelec) v roce 1947 pravdepodobne nevychazel zadny denik. V roce 1945 v Nachode vychazely noviny s nazvem Lidove proudy (signatura NK CR 54 A 731), ktere vsak od roku 1946 zmenily misto vydavani a az do roku 1948 byly vydavany v Hradci Kralove. Do 27.4.1945 byly v Nachode vydavany i Nachodske listy (signatura NK CR 54 A 893/1911-1935).
Souborna baze regionalnich serialu Kralovehradeckeho kraje (za leta 1800-1965) uvadi, ze v Nachode byl v roce 1947 vydavan tydenik Jiraskuv kraj: oficialni tydenik Okresniho narodniho vyboru v Nachode (signatura NK CR 54 A 2113/1946-1948).
Soucasti Prahy VIII v roce 1927 byla Liben, Strizkov, Kobylisy, Troja a Bohnice. V bibliografii Noviny Ceske republiky 1919-1945 je mozne vyhledat periodika podle mista vydavani, Praha vsak bohuzel neni rozdelena na jednotlive mestske casti. V Praze vychazelo pomnerne velke mnozstvi jak celorepublikovych periodik (Lidovy denik, Narodni listy, Venkov, Pokrok, Hospodarska politika atd.)tak i periodik regionalnich (napr. Prazsky vecernik, Vinohradske listy). Primo v Libni byly v letech 1934-1941 vydavany Libenske noviny. V databazi PER jsme pro rok 1927 nasli pouze dve periodika, ktera maji spojitost s Prahou VIII. V letech 1922-1929 vychazely v Praze-Libni Zpravy telocvicne jednoty Sokol v Praze-Libni (nenachazi se v NK CR) a v letech 1919-1941 vydavala Telocvicna jednota Sokola v Kobylisich mesicnik U naseho krbu (signatury NK CR: 54 G 6178 1922, 1935 a Narodni konzervacni fond III 9288 1936-1940).
U zadnych z vyse uvedenych titulu jsme primo neoverovali, zda skutecne vysly 8.12.1927, pripadne 5.9.1947.
Podrobne zaznamy periodik naleznete v nasledujicich zdrojich:
databaze PER -
http://snape.mzk.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=sbp01_per
KUBICEK, Jaroslav. Noviny Ceske republiky 1919-1945. 2 sv. Brno : Sdruzeni knihoven CR, 2004.
Souborna baze regionalnich serialu Kralovehradeckeho kraje (za leta 1800-1965) - http://regiodok.svkhk.cz/index.asp
Kopie z novin ve fondu NK CR si muzete objednat prostrednictvim e-mailu na adrese reference@nkp.cz nebo osobne primo ve studovnach NK CR. Pri objednavani kopii ve studovnach je nutne mit jiz noviny objednane ze skladu a zalozene strany, z nichz chcete zhotovit kopie. Noviny je mozne objednat ke studiu prostrednictvim naskenovaneho Generalniho katalogu I (http://katif.nkp.cz), v nekterych pripadech i prostrednictvim elektronickeho katalogu NK CR - baze NKC. Pro objednani v NKC a nasledne studium dokumentu ve studovach je nutny platny ctenarsky prukaz.
Cena kopii se zpusobu jejich zhotoveni, respektive od fyzickeho stavu konkretniho svazku. Pri zhotovovani kopii prostrednictvim velkoformatoveho skenneru je cena 1 strany cernobile kopie formatu A3 13,- Kc, pri zhotoveni kopie z jiz existujiciho mikrofilmu je cena 1 strany cernobile kopie formatu A3 13,50 Kc. K cene kopii se pri objednavani kopi e-mailem dale pricita poplatek za pripravu predlohy (30,- do 10 citaci) a dale postovne doporucene a balne (35,- Kc).
Doufame, ze Vam tyto informace pomohou, pokud byste svuj dotaz mohla vice upresnit, pokusime se vyhledat dalsi tituly.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.11.2007 10:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu