Noční košile
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych zjistit historii vývoje noční košile. Nebo nějaký odkaz na literaturu, kde by se o tomto tématu dalo něco najít.
Odpověď
Dobrý den,
noční košile pod názvem Betthemd se objevuje až v pozdním středověku; do té doby spali lidé nazí nebo v tom, co nosili ve dne. V Čechách je o "sukni ložničné" zmínka poprvé roku 1492. V 16. století se pojmem štofpelc nebo horzkop označují staré kožichy, užívané ke spaní.
První noční košile byly velmi rozměrné, jinak celkem podobné denním, a stejně jako ony patřily k výsadám majetnějších lidí. Všeobecně se noční košile ujímá až v 19. století, v některých zemích ještě později. Ženy si často oblékali na noc přes denní košili noční kabátek.
Čerpáno z: KYBALOVÁ, Ludmila, HERBENOVÁ, Olga, LAMAROVÁ, Milena. Obrazová encyklopedie módy. Praha: Artia, 1973.
Elektronická encyklopedie na internetu Wikipedie http://cs.wikipedia.org/wiki/No%C4%8Dn%C3%AD_ko%C5%A1ile popisuje historii noční košile takto:
noční košile se vyvinuly z dlouhé spodní košile. Spodní košile se nosila celý den pod vrchním oblečením. Večer se svléklo pouze vrchní oblečení, spodní košile se na spaní nesvlékala. Ve spodní košili spali muži i ženy, přičemž ženy používaly košili delší než muži.
Noční košile se jako samostatný oděv začala používat v 16. století. Až do 19. století byla noční košile jediným druhem nočního prádla, který nosili muži, ženy i děti. Teprve koncem 19. století a zejména na začátku 20.
století se vedle nočních košil začala používat také pánská pyžama. Dámská pyžama se objevují až po první světové válce.
V československé armádě byly noční košile používány až do roku 1965 (od roku 1960 se postupně nahrazovaly pyžamy).
O noční košili píše také ZÍBRT, Čeněk. Dějiny kroje v zemích Českých od počátku století 15. až po dobu Bělohorské bitvy.  Praha: F. Šimáček, 1893.
"Košile (lat. camisia) jest starodávný šat. Isidor Sevillský již v VII.
století píše: "Camisias vocamus, quod in his dormimus ia camis." Tedy již před 12 věky znali košile a spali v nich. Do XV. století přinesli si urození páni košile jakožto spodní šat, a dovídáme se, že košile ony byly modré....V modré košili vidíme rytíře spáti v miniaturách Života sv. Františka, malovaných konec XV. století....
V Němcích ještě r. 1525 chodili nejedni bez košile. V oněch starých dobách nikdež nepokládána košile za tak podřízený spodní šat, aby všecek byl pokrýván a v noci v něm lidé spávali....Ale hodně vody přeběhlo Vltavou, nežli sobě v Čechách všickni obvykli v prosté košili spávati. Jinde nebylo jináče. V německých illustracích o Meluzíně z r. 1468...spí oba manželé v loži beze všeho šatu; v Havardově sbírce obrazů...nejednoho francouzského spáče nalezli jsme nahého...Zajímavo, že v konec toho století řečeného v biblí kutnohorské ...vznešený pán leží v loži již šatem všecek oděný....Mohla to býti noční sukně lehká, do níž se lidé na noc oblékali často, a o níž mluví Guarinoni ještě na počátku XVII. věku, řka, že mnozí nestydatí měšťáci i urození zvykli si příkladem svých rodičů spáti o nahém těle, aniž to pokládají za věc neslušnou. Kdyby prý z nouze vzali aspoň nějakou župici nebo "nachtpelz"...Košile vyskytují se v pramenech pod všelijakými jinými jmény. Nejobyčejněji slují "čechle" a "rubáši".
Čerpáno z digitalizovaného dokumentu v Digitální knihovně v systému Kramerius na www.nkp.cz Dějiny kroje v zemích Českých od počátku stoleté 15.
až po dobu Bělohorské bitvy.
Podobné informace lze určitě najít i v jiných publikacích o historii odívání. Pokud by Váš zájem byl hlubší, doporučujeme obrátit se na Knihovnu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze http://www.knihovna.upm.cz/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.05.2011 10:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu