Neznámý autor, neznámý název
Text dotazu
Omlouvám se za naprostý nedostatek faktických údajů, jde o knihu, kterou jsem četla asi před dvaceti lety. Autor byl pravděpodobně Angličan, hlavní hrdina knihy se jmenuje Skag. Po krátkém působení v cirkuse v Anglii se pod vlivem jednoho z kolegů, pocházejících z Indie, rozhodne do této země vydat. Učí se sebeovládání a komunikaci se zvířaty, díky kterým je schopen takových kousků jako napájení poraněné tygřice v doupěti s mláďaty nebo léčení zraněného hanumana či boje s kobrou. Kniha končí vyléčením jeho lásky, která onemocněla smrtelnou horečkou (slyší horečkové ptáky). Jak je vidět, pamatuji si jen střípky, ale pokud by se podařilo knihu identifikovat, měla bych velkou radost.
Bohuzel, dalsi detaily neznam. Domnivam se, ze kniha byla vydana nekdy okolo let 1965 - 1977. Cetla jsem ji jako dite a pote pri stehovani nekde zmizela, takze si podrobnosti vybavuji jen obtizne. Slo o brozovane vydani, pri prohlizeni knihovny mam dojem, ze vzhledove se podobalo Durrellove Septajici zemi, kterou vydalo nakladtelstvi Svoboda v edici Omnia, takze by mohlo jit o tuto edici, ale to uz je skutecne jen spekulace. Pravdepodobne vam nepomuze muj matny dojem, ze obalka byla v žluté a zelené barvě.
Odpověď
Dobrý den, nakonec se nám knihu přece jen podařilo najít, pomohl údaj o edici Omnia. Připojujeme bibliografický záznam se stručným resumé. Hrdina se opravdu jmenuje Skag, ačkoli to resumé neuvádí. Kniha byla asi poměrně populární před válkou, ve třicátých letech vyšla minimálně třikrát. Záznamy byste našla v bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/F/). V NK je kniha pouze do studovny, ale městská knihovna v Praze, popř. jiné městské knihovny by ji mohly mít.
Comfort, Will Levington, 1878-1932
Zvířata a lidé v džungli / [Autoři:] Will L. Comfort, Zamin Ki Dost ; Z angl. orig. The Son of Power přel. Zdeněk Vančura. -- 1. vyd.. -- Praha : Svoboda, 1969 (Rudé právo). -- 200, [3] s. ; 8°. -- (Omnia) Obálku s použitím kresby Zdeňka Chotěnovského navrhl Miroslav Fulín -- 25000 výt.
Resumé: Román o mladém Američanovi, který chce poznat život zvířat a vydává se za nimi na cestu do indických džunglí. Zvířata ho zajímala již jako malého chlapce a v jedenácti letech utíká kvůli tomuto obdivu z domova s cirkusem.Protože touží poznat zvířata ve volné přírodě a nikoli spoutaná, odjíždí do Indie. Zde se přizpůsobuje podmínkám džungle, učí se respektovat její zákony, vnikat do tajů a záhad jejího života, a prožívá neuvěřitelné dobrodružstvímezi slony, tygry, hady a opicemi. Kniha z pera manželské dvojice.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 17:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu