Nevládní organizace
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde by bylo možné najít bližší informace o nevládních organizacích EU. Důležitým kritériem pro mě je, aby tyto organizace podporovaly vzdělávání dospělých a to zejména na poli ekologické a mediální gramotnosti, řípadně také na poli občanské angažovanosti. Již jsem našla několik soupisů NGO (př. http://www.wango.org/), ale nepodařilo se mi vyhledat organizace věnující se zejména občanské angažovanosti a mediální gramotnosti. Organizací zaměřených na ekologii už jsem našla více zde: http://www.rec.org/REC/Databases/Databases.html. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, nenalezli jsme bohužel žádný přehled nevládních organizací, které by splňovaly Vámi uvedená kritéria. Podařilo se nám vyhledat několik dokumentů a webových stránek, které by Vám snad mohly částečně pomoci, případně Vás nasměrovat dále:
V elektronickém katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc):
1) Directory of Non-Governmental Organizations and NGO's Representatives Associated with the Depertment of Public Information. New York : United Nations, 1994. 347, 30, 70 s.
* Organizace mezinárodní nevládní - adresáře
2) Der dritte Sektor in Deutschland : Organisationen zwischen Staat und Markt im gesellschaftlichen Wandel / Helmut K. Anheier ... [et al.] (Hg.). Berlin : Sigma, c1997. 283 s. : il. ; 21 cm. ISBN 3-89404-175-7
* nevládní instituce a organizace -- Německo
* neziskový sektor -- Německo
3) Evropská unie a ochrana životního prostředí očima nevládních organizací / [Eugene Clancy ... et al. ; editor Jiří Dlouhý]. Praha : Společnost pro trvale udržitelný život, 1998. 116, [10] s. : il. ; 30 cm. ISBN 80-902635-0-X.
4) NGO directory for central and eastern Europe : enviromental non-govermental organisations in: Albania, The Baltic States, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, The Commonwealth of Independent States, Croatia, Czechoslovakia, East Germany, Hungary, Macedonia, Montenegro, Poland, Romania, Serbia and Slovenia / Compil. and edit. by Alexander Juras. Bonn :
Inst. für Europäische Umweltpolitik, 1992. 712 s. ; 21 cm. ISBN 3-89347-007-7.
* Prostředí životní - ochrana - organizace nevládní - Evropa střední - seznamy
* Prostředí životní - ochrana - organizace nevládní - Evropa východní - seznamy
5) Partnerships for sustainable development? : report on the structural funds programming process in Central Europe / Centre for Community Organising, Czech Republic ... [et al.]. -- Budapest : National Society of Conservations, 2004. -- 79 s. : il. ; 21 cm. ISBN 963-214-587-9 (brož.)
* trvale udržitelný rozvoj -- Evropa střední a východní
* občanská angažovanost -- Evropa střední a východní
* nevládní instituce a organizace -- Evropa střední a východní
* strukturální fondy -- země Evropské unie
V Souborném katalogu Vysoké školy ekonomické v Praze
(http://library.vse.cz/aleph/):
6) VRÁNOVÁ, Hana. Mezinárodní nevládní organizace a jejich vliv na občanskou společnost v rámci regionální ekonomiky [Diplomová práce]. 69 l. : il., 12 pří. . 69 l. : il., 12 příl. Vedoucí práce: Antonín Seifert
Abstrakt: Úvod do problematiky občanského sektoru. Nevládní organizace a její charakteristiky. Vývoj nevládních organizací. Evropská unie a nevládní organizace. Nevládní sektor v ČR. Společenské, ekologické, humanitární a sociální nevládní organizace
7) ČEPELKA, Oldřich. Průvodce neziskovým sektorem Evropské unie. Díl I, II. Liberec: Omega, 2003. 177 s. ISBN 80-902376-4-9.
evropské instituce - nevládní instituce a organizace - neziskové organizace
Internetové odkazy:
* http://library.duke.edu/research/subject/guides/ngo_guide/ngo_links/europe.html -Evropa
* http://library.duke.edu/research/subject/guides/ngo_guide/ngo_links/environment.html - ekologie ale všechny regiony
* http://www.ngo-eu.cz/ngo.asp
* http://www.non-gov.org/organization/dir
* http://www.einet.net/directory/34293/Organizations.htm - organizace pro vzdělávání dospělých
* http://www.eaea.org/ - European Association for Education of Adults
* http://www.medialiteracymatters.net/OrganisationsAZ.aspx  - organizace věnující se mediální gramotnosti ve Velké Británii, ale nemusejí být jenom nevládní
* http://www.jeanmonnetprogram.org/links/EU/links_6_2.html
* http://www.devdir.org/europe.htm - všechny organizace, nejen nevládní regionální ekonomika
Více by Vám snad mohlo pomoci ještě Evropské dokumentační středisko (http://ciks.vse.cz/Knihovna/zizkov/eds.aspx), přestože shromažďuje
materiály týkající se převážně Evropské unie.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2009 10:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu