-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, právě čtu Quo vadis a je tu mimo jiné že Nero se oženil s Pythagorem - co je na tom pravdy?
Dobrý den, o sňatku císaře Nerona s mužem jménem Pythagoras informuje historik Tacitus ve svých Letopisech. Dle jeho zápisků se tak mělo stát na hostině u Tigelliuse (nejspíše v roce 64). Osoba Neronova milence Pythagora je ovšem obestřena tajemstvím a sňatek Nerona s ním byl později zpochybňován. Nero měl údajně dva milence - eunucha Sporuse, který byl ženského vzezření a vůči Neronovi byl v postavení ženy (nahrazoval mu jeho zemřelou ženu Popaeu
Sabinu) a Pythagora, který zastával ve vztahu s císařem roli muže. ( Samozřejmě se nejednalo o známého řeckého filozofa a matematika Pythagora ze Samu, který žil přibližně mezi lety 582 př. n. l. a 496 př. n. l.).) Více se dočtete v knize:
CHAMPLIN, Edward. Nero. Cambridge, Mass. : Harvard University Press, 2003. ISBN 0-674-01822-2 (brož.)
Další zdroje informací:
TACITUS, Publius Cornelius. Letopisy. 3., přeprac. vyd. Praha : Svoboda, 1975
VANDENGERG, Philipp. Nero : císař a bůh. 1.vyd. Frýdek-Místek : Alpress, 2004. ISBN 80-7218-665-5 (váz.)
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
27.11.2007 12:34