Nepřítel z Atlantidy
Text dotazu
Dobrý den,chci se zeptat, zda je někde dostupná stať Ivana Březiny k Pludkovu románu Nepřítel z Atlantidy. Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
článek, ve kterém se autor Ivan Březina věnuje literárnímu dílu Nepřítel z Atlantidy, lze nalézt v časopise Reflex pod názvem causa Alexej Pludek, plná citace článku zní:
* BREZINA, Ivan. Causa Alexej Pludek. Reflex, 1992, 3(36), s. 66-69. ISSN 0862-6634.
Celý článek se věnuje osobnosti Alexeje Pludka a také jeho dílu, pasáž je věnována také titulu Nepřítel z Atlantidy, kde Březina stručně shrnuje děj knihy, který doplňuje krátkými úvahami a recenzí. Nejsme si však jistí, zda jste měl na mysli tento článek či jiný, ve kterém by se I. Březina věnoval výhradně Nepříteli z Atlantidy.
Bohužel se nám nepodařilo dohledat jinou stať. Procházeli jsme volný internet (www.google.cz) i odborné databáze:
* báze ANL - články v českých novinách, časopisech a sbornících (http://aleph.nkp.cz/F)
* databáze Ústavu pro českou literaturu AV ČR (http://ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze)
Na webových stránkách http://www.legie.info/kniha/7227-alexej-pludek-nepritel-z-atlantidy je ke knize Nepřítel z Atlantidy vložen komentář, kde se lze dočíst " Autorovy názory (mj. i na rasovou otázku), vyjádřené v tomto románu, vyvolaly řadu diskusí - viz např. stať Ivana Březiny uvedenou v Literatuře."
Dívali jsme se, zda existuje časopis, nesoucí název Literatura, odpovídat by mohly následující tituly:
* Česká literatura: časopis pro literární vědu. Ústav pro českou literaturu. Praha: Ústav pro českou literaturu AV ČR, 1953- . ISSN 0009-0468. Dostupné také z: http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=CesLit.
* Literatura: ročenka ...: [sborník textů o literatuře světové i české]. Praha: Jovanka Šotolová, 2003- . ISSN 1214-2077.
Pokud byste měl zájem, můžete si uvedená periodika dohledat, ve které knihovně se nachází a projít je. Periodika lze dohledat v Souborném katalogu ČR - periodika (báze SKCP) na adrese http://aleph.nkp.cz/F. Procházení titulů není posláním služby Ptejte se knihovny a není bohužel v našich možnostech prohledávat několik ročníků titulů, když nevíme, v jakém roce a nejlépe i čísle měl onen článek vyjít.
Pro dohledání článků slouží již zmiňovaná báze ANL, příp. báze UCL AV ČR, ovšem zde jsme žádný článek, který by odpovídal vašemu zadání, nenašli, proto je poslední možností projít periodika přímo. Pokud by měl být článek vydán před rokem 1991 (od této doby jsou evidované záznamy v bázi ANL), můžete pro jeho dohledání využít klasickou tištěnou bibliografii Články v českých časopisech (evidence článků z let 1953-1990), která je dostupná např. v Referenčním centru NK ČR.
Další možností je kontaktovat přímo Ivana Březinu a na uvedenou stať se ho zeptat. Dle informací z Wikipedie (http://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Brezina) by měl Ivan Březina v současné době pracovat jako redaktor webu g.cz (http://g.cz/), jeho články viz http://g.cz/author/ivan-brezina/. Kontakt přímo na p. Březinu jsme zde nenašli, ale kontaktní formulář webu g.cz naleznete na adrese http://g.cz/kontakt/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2014 14:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu