Nepasice
Text dotazu
Vážení, jako historika amatéra by mne zajímala původ názvu obce Nepasice. Druhým dotazem je zda není možné někde zjistit první písemnou zmínku o Nepasicích. Děkuji předem za pomoc.
Odpověď
Dobrý den, první písemná zmínka o obci Nepasice pochází z roku 1396 a je uvedena vLibri erectionum archidioecesis pragensis saeculo XIV. et XV. Liber 4, 1390-1397, Sumtibus Pragensis doctorum theologiae collegii / Editit Clemens Borový / Praga : J.G. Clave, 1883. s.444. Zmínka je obsažena v oddíle č.613, který začíná již na straně 443 a nese název: Permutatio medii lanei agrorum inter D. Hlaváč de Třebechovic et Eam parochialem Třebechovicensem. 1396.
Kniha je dostupná v příruční knihovně Studovny rukopisů a starých tisků Národní knihovny: http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_studovna2.htm.
Pokud byste chtěl nechat zhotovit kopii zmíněných stran z knihy, obraťte se prosím se svým požadavkem přímo na Oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR:
orst@nkp.cz. Kopie by byly nejspíše pořízeny v ochranném režimu (jedna černobílá strana A4 = 5,- Kč). Viz. Ceník placených služeb a poplatků Národní knihovny České republiky:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cenik.htm . Více informací o podmínkách pořízení kopií z fondu ORST Vám poskytne přímo Oddělení rukopisů a starých tisků.
Obec odvozuje svůj název od příjmení Nepas = ves lidí Nepasových. V roce 1880 měla obec 446 obyvatel, v roce 1930 tři sta padesát dva a v roce 2001 bylo napočítáno 290 obyvatel. Domů v Nepasicích přibývá: v roce 1880 zde stálo 65 domů, v roce 1930 sedmdesát pět a v roce 2001 bylo napočítáno 97 domů.
Další informace můžete získat v níže zmíněné literatuře nebo na stránkách
obce: http://www.nepasice.cz/.
Použitá literatura:
*PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 3.díl:M-Ř. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1951.
*Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005. 1.díl. 1. vyd. Praha : Český statistický úřad, 2006. ISBN 80-250-1310-3 (Český statistický úřad : 1. díl : váz.) .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 08:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu