největší kniha světa
Text dotazu
Dobry den, chtel bych se zeptat, jaka je nejvetsi kniha sveta. Vyprovokovalo me k tomu reklamni nepravdive tvrzeni, ze ji je Codex Gigas. Na nekterych strankach se ale uvadi, ze jde o nejvetsi RUKOPISNOU knihu sveta, coz uz je mozne. Wikipedia vam zase jako nejvetsi knihu sveta najde jakysi kamenny zazrak v Myanmaru, to uz ale neberu jako regulerni knihu (rozumej rucne psanou nebo tistenou). Kdysi jsem cetl, ze o titul nejvetsi kniha sveta souperi vic titulu, jeden z nich se myslim jmenoval Cerveny...? a pochazel z Anglie, zdroj te informace byla, pokud se nepletu, kniha o knihach vysla v Cechach snad v 70- letech, tzn. od te doby se uz situace taky mohla zmenit. Na internetu to nemuzu zivou moci najit. Dekuji
Odpověď
Dobrý den, největší zveřejněná kniha na světě byla vydána 15.12.2003 v New Yorku. Nese název "Bhutan", autorem knihy je Michael Holey, profesor univerzity v Massachusetts. Na 114 stranách jsou fotografie z cest po Bhutanu. Kniha je 2,13 m vysoká a 1,52 m široká, váží 60,3 kg. Článek o knize si můžete přečíst na internetové adrese:
http://www.ctlibrary.com/bc/2004/mayjun/16.37.html nebo http://english.pravda.ru/science/19/95/381/11557_book.html .
"Ďáblova bible" neboli "Codex Gigas" je držitelem titulu největší rukopisná kniha na světě, jak uvádějí i oficiální internetové stránky výstavy v galerii Národní knihovny NK ČR: http://www.nkp.cz/files/codex_gigas.pdf .
Kniha měří 90 x 50,5 cm a váži 75 kilogramů. Obsahuje 312 pergamenových fólií, tedy 624 stran.
Z velkoformátových knih stojí za zmínku také anatomický atlas (z let 1823 - 1830), který měří 190 x 100cm. Jeho vlastníkem je Národní knihovna ve Vídni.
Zdroje:
Guinnness world records 2007. Praha : Slovart, 2006.
TOBOLKA, Zdeněk Václav. Kniha : její vznik, vývoj a rozbor. 1. vyd. Praha :Orbis, 1949 http://www.nkp.cz/files/codex_gigas.pdf .
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.11.2007 09:51
Kateřina Tvrdá píše:
Čtvrtek 17.12.2015 20:59
Dobrý den,
nedávno jsem navštívila Myanmar (dřívější Barmu) a tam mi zase tvrdili, že největší kniha na světě je ta jejich. Jmenuje se pagoda Kuthodaw, leží v městě Mandalay a tvoří ji 730 mramorových desek o rozměrech 107x153 cm. Pochází z konce 19. století. viz. https://en.wikipedia.org/wiki/World%27s_largest_book
PSK - admin píše:
Pátek 18.12.2015 12:56
Dobrý den,
je pravděpodobné, že tato kniha byla největší knihou na světě do roku 2003. Zmíněná kniha Michaela Holeye má uváděné rozměry 213 cm x 152 cm, je tedy o poznání větší než kniha z města Mandalay, pokud se velikostí knihy rozumí její rozměry. Na objem "hmoty" knihy by ovšem bezesporu zvítězily mramorové desky Mandalayské knihy.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu