-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, podle čeho/koho jsou pojmenovány ulice Charbulova a Cejl?
Dobrý den,
pokud se Vám jedná o ulice Cejl a Charbulova v Brně, pak ulice Charbulova přišla ke svému názvu podle Jana Charbuli (1876-1942), který byl sokolským činovníkem a veřejným pracovníkem, který byl popravený nacisty se svým synem Rudolfem (1910-1942) a dcerou Vlastou (1914-1942) v Kounicových kolejích v Brně pro účast v odboji.
V roce 1907 se tato ulice jmenovala Brünner Gasse + Kudlichgasse (Brněnská a Kudlichova), 1922 už jen Brněnská (Brünner Gasse); 1939 Brünner Gasse - Brněnská; 1942 Richthofengasse (Richthofenova); 1945 Richthofenova; 1946 Charbulova.
A název ulice Cejl vznikl podle původního vzhledu bývalé samostatné obce, jejíž domy stály v řádku (Zeile) podél hlavní cesty. Tato se ve 14. stol. jmenovala Linea; v 17. stol. Zeile (někdy též uváděn název Meta - cíl, což je jen nepochopení významu původního názvu Zeile), 1844 Unter Zeil (Dolní Cejl), 1867 Zeile (Cejl), 1918 Cejl (Zeile), 1939 Zeile - Cejl, 1945 Cejl, 1949 Gottwaldova, 1990 Cejl.
Flodrová, Milena. Brněnské ulice a vývoj jejich názvů od 13. století po dnešek. Brno: Magistrát města Brna, 1997. 343, 4 s. ISBN 80-238-1790-6.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
23.03.2015 08:00