názvy ulic
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych zjistit, jak vznikly názvy ulic: Na Zatlance, Kartouzská, Zborovská, Lidická, Mrázovka a popřípadě i jiné ulice v okolí Smíchova. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
informace o pražských názvech ulic, jejich vzniku a vývoji můžete nalézt v dvojdílné publikaci:
* Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha : Libri, 1997-2012.
K Vámi uvedeným ulicím se zde můžete dočíst následující:
"Na Zatlance - Smíchov
Ulice byla pojmenována od roku 1908 podle hospodářské usedlosti zvané Zatlanka, čp. 22. Původně se zde nacházela vinice zvaná Na zaklanku. Na pozemku vinice vznikla usedlost, která převzala zkomolený tvar jména vinice."
"Kartouzská - Smíchov
V roce 1342 založil v těchto místech král Jan lucemburský klášter kartuziánů, který byl za husitské revoluce zničen.
Ulice se do roku 1860 jmenovala Vratislavova, jindy patrně mylně i Vladislavova. Od 10. do 15. století se panovníci jménem Vratislav a Vladislav několikrát vystřídali na královském trůně."
"Zborovská - Malá Strana, Smíchov
Zborov, bojiště na Ukrajině, kde československá brigáda bojovala po boku ruských vojsk proti německé a rakouské armádě (2. 7. 1917).
Ulice vznikla v 80. letech minulého století, jmenovala se Mostecká a Vedla od Vítězné třídy k železničnímu mostu. V letech 1891 - 1919 byla pojmenována na Královskou. V roce 1908 od ní byla oddělena jižní část (dnes ulice Svornosti)." (dále v knize naleznete historický přehled vývoje názvů ulice)
"Lidická - Smíchov
Lidice, ves na Kladensku, 10. 6. 1942 byla nacisty srovnána se zemí. Po válce byla opět vybudována.
Palackého 1860 - 1940 (František Palacký) Bavorská 1940 - 1945 (Bavorsko, spolková republika Německa)"
" Mrázovka - Smíchov
Mrázovka, původem hospodářská usedlost. Roku 1870 zde byla zřízena dělnická osada Ringhoferem pro zaměstnance jeho blízké továrny. Osadě se říkalo Dělnická či Betlém, podle rozložení na stráni. Od konce minulého století platily názvy Mrázovka I - IV. řada, které byly všechny bez náhrady v roce 1991 zrušeny. Dnešní název tudíž úředně neexistuje, ač ulice s touto uliční tabulí stále existuje."
Původ názvů dalších ulic, které by Vás zajímaly, můžete nalézt vysvětlené ve výše uvedené knize.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2012 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu