název obce Buš
Text dotazu
Původ jména obce 252 08 Buš, o které je první písemná
zpráva z roku 1292.
Odpověď
Dobrý den,
místní jméno Buš (v Listech kláštera Zbraslavského v latině „Buss“) pochází nejspíše
„z osobního jména Buch s použitím staročeské přivlastňovací přípony –jb. Spojením „ch“ a „jb“ vzniklo „š“. To, co mělo vyjadřovat Buchův majetek, se tedy vyjádřilo slovem Buš a místní jméno bylo na světě.“
Podle knihy „Naše příjmení“ je Buch zkrácenina osobního jména Budislav a
podobných.
Děkujeme za dotaz
Zdroje:
JANÁČ, Marek, Pavel TUMLÍŘ a Milan HARVALÍK. Divnopis: proč se to tak
jmenuje? 1. vyd. Praha: Radioservis, 2006, 214 s. ISBN 80-86212-47-5.
O obci Buš na stranách 33-35
Podle knihy „Divnopis“ byl také natočen seriál – díl o obci Buš:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10168943030-divnopis/408235100281044-divnopis-bus/
TADRA, Ferdinand. Listy kláštera Zbraslavského. Praha: Nákladem České akademie
císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1904, xix, 534 s.
Zmínka o obci Buš na straně 2
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (druhé v Agentuře Pankrác). Praha:
Agentura Pankrác, 2010, 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Jméno Buch na straně 35
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
30.10.2014 18:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu