název náměstí Bratří Synků
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak vznikl název náměstí na Praze 4 a sice Bratří Synků.
Odpověď
Dobrý den,
náměstí bratří Synků se původně jmenovalo Metodějovo, později také neslo název Riegrovo (což dodnes dokládá busta Františka Ladislava Riegra na jednom ze zdejších rohových domů s kupolí a věžičkou - lékárně dr. Maxe, Nusle čp.363). Od 50. let je náměstí pojmenováno po českých komunistických novinářích a politicích bratrech Ottu Synkovi a Viktorovi Synkovi, kteří byli popraveni nacisty během německé okupace českých zemí v době 2. světové války za Protektorátu Čechy a Morava. Po listopadu 1989 byla uspořádána anketa na nový název náměstí. Vítězný návrh však nemohl být realizován, neboť se jednalo o žijící osobnost (Václav Havel).
zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD_Brat%C5%99%C3%AD_Synk%C5%AF
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.07.2013 08:49
Frederic Warbuel píše:
Středa 07.03.2018 10:07
Je to škoda, že nebylo schváleno pojmenování po Havlovi, pravda měl své chyby - byl moc shovívavý vůči komunistickým funkcionářům z nich se stali podnikatelé - ale reprezentoval nás před světem tak jak žádný z následujících prezidentů. Zákon o zákazu pojmenování po živých osobách byl schválen již za první republiky - kromě výjimečných případů - jako byla hlava státu, např. TGM, nevím o tom že by byl tento zákon změněn.. Havel mezi výjimky patřil. Zajímavé je, že roku 1946 bylo pražské nábřeží pojmenováno po kolaborantu Gottwaldovy, který byl tehdy pouze ministerský předseda - vyjimka schválená novými okupanty.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu