-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
hledám název básně, případně název sbírky, ve které mohu tuto báseň (nebo její úryvek) najít. Autorem je Jaroslav Vrchlický, tento úryvek znám od pana Františka Romana Dragouna z pořadu Noc s Andělem z 22.8.2001...
Vždy znovu začít, stokrát oklamán
být otrok činem a vůlí pán
a vidět co z tvých ran růží kvete
toť celý život, nevím co víc chcete
děkuji za jakoukoliv radu
Dobrý den,
báseň nese název "Cíl života". Nalézt ji můžete ve sbírce básní Jaroslava Vrchlického "Překročen zenit".
Sbírka vyšla v následujících vydáních:
* VRCHLICKÝ, Jaroslav. Spisy básnické. Kniha 29-32. Praha: J. Otto, [1889]. 1 sv.
* VRCHLICKÝ, Jaroslav. Překročen zenit--: básně Jaroslava Vrchlického: (1898-1899). V Praze: Tiskem a nákladem J. Otty, [1899]. 205 s. Souborné vydání básnických spisů Jaroslava Vrchlického; 30.
*VRCHLICKÝ, Jaroslav. Překročen zenit: Básně. 2. vyd. Praha: Otto, 1911. 205, 3 s. Soubor. vyd. básn. spisů; 30.
* VRCHLICKÝ, Jaroslav. Překročen zenit. [Anglie]: Voj[enská] kat[olická] duchovní služba, 1944. 16 s. Mrtví živým; č. 33.
* VRCHLICKÝ, Jaroslav a TICHÝ, Vítězslav, ed. Básnické dílo Jaroslava Vrchlického. Sv. 17, Čarovná zahrada. Praha: Stát. nakl. krásné liter., 1960. 415 s.
Celý text básně je možné dohledat též v České elektronické knihovně (Ústavu pro českou literaturu AV ČR): http://www.ceska-poezie.cz Pro vstup do databáze je třeba se bezplatně registrovat.
Informace o vydaných dokumentech
--
Národní knihovna ČR
17.08.2015 00:31
Za ta leta v me pameti zustaly nepatrne zlomky. Jsem presvedcen, ze se jedna o verse nektereho z ceskych klasiku 19. stoleti. (muj odhad amatera by byl Vrchlicky?) Pomohl by mi nekdo identifikovat autora a pripadne jmeno sbirky?
Prvni basnicka, ze ktere si pamatuji toto: Jmeno ... asi ... O pavovi, vrane a holubici... popisuje, kterak holubice a vrana komentuji okazalou exhibici pava. Holubice obdivuje jeho peri, zatimco vrana poukazuje na osklivost jeho nohou. Basen konci versi ... 'a tak uz to vzdycky byva, ctnostny na ctnosti, zlostny na zlosti, u jinych se diva'.
Z druhe (velmi dlouhe) basne, si mapatuji jen uplny konec: moucha zase, hadala se, ze vsech sil, ze pry z dela, blizko zcela, vystrelil, jen veverky, ty ciperky, samy smich, skryvaly se, 'cosi cosi', ve vetvich, co to spadlo, co to buchlo, vedely, z jedle vrsku, dolu sisku, hodily...