-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
vzpomínám si na jednu povídku (tuším od Asimova/Clarka/Bradburyho.), ale nevím, kdo je autorem a jak se jmenuje.
Povídka je o superpočítači/inteligenci, která už nemá co by nového poznala, nemá žádná nová data - proto se rozhodne sama sebe zničit a vytvořit tak vesmír (big bang). Každá její malá částečka tak zažije něco nového - zformuje se do hvězd, planet, asteroidů, vyvine se v život, který třeba získá inteligenci, každý kousek hmoty se stane součástí miliardy příběhů... Když za eóny a eóny pak vesmír "skončí" (v podobě "big crunch") a všechny atomy se složí zpátky do podoby původní inteligence/superpočítače, tato tak získá hromadu a hromadu nových dat ke zpracování - dat, která by jinak nebyla schopna získat/nasimulovat.
Prošel jsem seznam fiktivních pořítačů na wikipedii, zjistil, že povídka není Ondřeje Neffa a nejedná se ani o Poslední otázku od Asimova ani Vajíčko/Vejce od Andyho Weira. Reddit také neví: https://www.reddit.com/[…]/
Moc děkuji za Váš čas a prosím o pomoc.
Hezký den
Dobrý den,
dohledávání knih pouze podle jejich přibližného obsahu je velmi složité. U knih povídek je toto hledání o to složitější, že obsahy jednotlivých povídek bývají pouze zřídkakdy rozepsány. Bohužel neexistují žádné databáze či rejstříky, které by vyhledávání podle obsahu umožňovaly či usnadňovaly. Při vyhledávání hraje tedy značnou roli štěstí a náhoda. Čím více informací o knize máme, tím je pravděpodobnější, že se nám knihu podaří dohledat.
Prozatím jsme byli v pátrání po uvedené knize neúspěšní.
Zběžně jsme prošli následující dokumenty o literatuře science fiction. V případě zájmu Vám ovšem doporučujeme hlubší studium těchto dokumentů:
* NEFF, Ondřej. Všechno je jinak: (kapitoly o světové science fiction). 1. vyd. Praha: Albatros, 1986. 412 s., [16] s. obr. příl.
* NEFF, Ondřej a OLŠA, Jaroslav. Encyklopedie literatury science fiction. Praha: AFSF, 1995. 555 s. ISBN 80-85390-33-7.
*STABLEFORD, Brian M. Science fact and science fiction: an encyclopedia. New York: Routledge, C2006. xxv, 729 s. ISBN 0-415-97460-7. (dostupná částečně těž zde. https://books.google.cz/books?id=uefwmdROKTAC&lpg=PP1&hl=cs&pg=PA38#v=onepage&q&f=false )
* The Physics and Astronomy of Science Fiction: Understanding Interstellar Travel, Teleportation, Time Travel, Alien Life and Other Genre Fixtures (https://books.google.cz/books?id=8NbIDAAAQBAJ&lpg=PA149&ots=9Zy0ojalT0&dq=short%20story%20computer%20destroys%20itself%20creates%20universe&hl=cs&pg=PA144#v=onepage&q=short%20story%20computer%20destroys%20itself%20creates%20universe&f=false)
Jazyk, lingvistika a literatura
Praha
Národní knihovna ČR
19.12.2016 10:05