-
To se mi líbí
-
Doporučit
Vážení,
je možné, aby Češi žijící od r. 1905 v USA mohli přijet na návštěvu do vlasti za příbuznými v době války, konkrétně v r. 1941?
Děkuji předem
Dobrý den,
domníváme se, že nebylo možné, i z praktických důvodů, se dostat z USA v době války do Čech; nejezdily civilní lodě, příp. jiné dopravní prostředky. Asi by to ani nebylo vhodné, aby se emigranti vystavovali takovému nebezpečí a jeli do válečné vřavy. Problém byl i opačný, dostat se tady odsud na západ. Nenašli jsme žádný náznak, že by přijel někdo z USA jen na návštěvu příbuzných v roce 1941 ani v jiných válečných letech.
Bez konkrétnějších údajů, v obecné rovině, je ale také těžko hledat.
Pokud by sem opravdu někdo přijel nebo se jakkoli dostal v té době, tak se nejspíš nejednalo o návštěvu, ale třeba se zapojili, předpokládám, že myslíte svoje příbuzné, do války a dostali se sem např. s vojenskou misí.
Doporučujeme oslovit ještě historiky a odborníky na českou emigraci a 2. sv. válku, např. Ústav pro studium totalitních režimů http://www.ustrcr.cz/ , Historický ústav http://www.hiu.cas.cz/cs/ , Vojenský ústřední archiv http://www.vuapraha.cz/archiv-, Národní archiv ČR http://www.nacr.cz/ apod.
S. 19
Kolem roku 1920 bylo v USA napočítáno 622 tis. Čechů a Slováků z 1. generace a 388 tis. příslušníků 2. generace, která se již narodila v Americe. Zákonná opatření o omezení přistěhovalectví z let 1922-24 představovala počátek další etapy asimilačního procesu. V meziválečném období se počet česky mluvících obyvatel Ameriky zmenšoval. V roce 1930 napočetli jen 200 tis. Čechů. Po vypuknutí 2. světové války se Československé národní radě americké pracovalo daleko hůře než za první války.
Změnil se charakter krajanské společnosti. Větší aktivitu mohla rada rozvinout po vstupu USA do války v roce 1941. Pro financování zahraničního odboje a pomoc uprchlíkům vybrala do roku 1945 téměř 600 tis. dolarů. Vývoj v ČSR po roce 1945 vzbuzoval znepokojení amerických krajanů. To vyvrcholilo po únorovém převratu v roce 1948, kdy začal příliv politických uprchlíků.
Čerpáno z: VACULÍK, Jaroslav. Češi v cizině - emigrace a návrat do vlasti. Brno: Masarykova univerzita, 2002.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:fb020860-d218-11e4-a19f-001018b5eb5c
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
12.05.2016 17:26