Národní muzeum
Text dotazu
Prosila bych informaci,kde byly umístěny sbírky Národního muzea do otevření budovy na Václavském náměstí a jaká expozice je v Letohrádku Kinských.
Odpověď
O historii Národního muzea se můžete poučit na webových stránkách NM (www.nm.cz), k budově a umístění sbírek se tu píše:
Problémem, který provázel Národní muzeum od jeho vzniku, bylo uložení muzejních sbírek. Zpočátku byly uloženy ve Šternberském paláci na Hradčanech, od roku 1846 v Nostickém paláci v ulici Na příkopě, od roku 1891 v nově postavené muzejní budově na Václavském náměstí. Třebaže v porovnání se staršími objekty byla nová reprezentační budova nesrovnatelně větší, záhy pro potřeby muzea nedostačovala. Sbírky nadále narůstaly a narůstají a velké projekty, jakými byla výstavba budov pro Knihovnu Národního muzea a Přírodovědecké muzeum na Letenské pláni nebo výstavba Přírodovědeckého muzea v Troji, či jiné záměry (např. přístavba budovy na Václavském náměstí) zůstaly nerealizovány. Teprve poslední léta přinášejí řešení - nová budova Přírodovědeckého muzea se staví v Horních Počernicích, velké depozitární prostory pro sbírky Historického muzea a pro Knihovnu Národního muzea byly získány a rekonstruovány, případně jsou dále upravovány v Terezíně.
(http://www.nm.cz/historie.php)
Letohrádek Kinských je v současné době stále uzavřený, měly by v něm být vystaveny sbírky národopisného oddělení NM. Viz Listy hlavního města Prazy z ledna 2003, s. 3.
Přesnější informace o stavu rekonstrukce a případném otevření byste získala přímo v Národním muzeu.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2008 09:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu