nález Komenského spisu (Obecná porada o nápravě věcí lidských)
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, který významný vědec v minulém století objevil spis Didactica Magna (tedy Velká didaktika)?! Děkuji za odpověď..
Odpověď
Dobrý den,
Komenského Velká didaktika se neztratila a nebylo nutné ji nalézat; máte zřejmě na mysli objev jiného Komenského díla - Obecné porady o nápravě věcí lidských (De rerum humanarum emendatione consultatio catholica). Tento základní Komenského spis byl dlouhá léta považován za ztracený, až koncem r. 1934 objevil jeho rukopis a část foliového tisku (v r. 1940 pak rozsáhlejší foliové vydání) v archivu Franckeho sirotčincův německém městě Halle Dmytro Čyževskij. D. Čyževskij (1894-1977) byl významný filosof a slavista ukrajinského původu, který působil mezi válkami v Čechách, později pak v Německu.
Stručné popsání a literaturu k tomuto nálezu najdete v knize Jana Patočka, Komeniologické studie I, Praha 1997, str. 57-8, pozn. a.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2007 08:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu