nálet na Prahu 1945
Text dotazu
Dobry den!Prosim Vas, potrebovala bych zjistit podrobnosti o rozlouceni se s obetmi americkeho naletu na Prahu 14. unora 1945, ktere se konalo na namesti Miru,tehdy Risskem nam. Existuji o tom nejake dobove i nove clanky a publikace, ve kterych je mozno najit informace a fotografie rakvi na nam. iru, pripadne rozbombardovane nam. Miru? Dekuji´!
Odpověď
Dobry den,
o bombardovani Prahy v unoru 1945 jsme v literature zminky nasli, nejsou ale doplneny fotografiemi z rozlouceni s obetmi, vetsinou jsou tam zabery na bombardova mista.
Jednou z knih je
UHLIR, Jan, KAPLAN, Jan: Praha ve stinu hakoveho krize. Praha: Ottovo nakladatelstvi, 2005. S. 148-150.
Na internetu jsme nasli nekolik odkazu, viz nize:
http://www.vinohrady.cz/clanek.asp?199931113414
http://www.vinohrady.cz/clanek.asp?2000221115117
http://www.rozhlas.cz/wwii/1945/_galerie/153373?type=image&pozice=1
http://www.rozhlas.cz/wwii/technika_nemecko/_zprava/152997
Na archivu Obvodniho uradu Mestske casti Praha 2 bohuzel pry tez zadne dokumenty z te doby nemaji.
Doporucujeme Vam prolistovat protektoratni dobovy tisk, kde by mohly byt nejake clanky doplneny fotografiemi. Tuto sluzbu ale v ramci Ptejte se knihovny neprovadime.
Hlavni zdroj informaci by ale melo byt Muzeum hlavniho mesta http://www.muzeumprahy.cz/ nebo Narodni archiv CR http://www.nacr.cz/ , neco ve svych fondech by mohlo mit i oddeleni Pragensii v Mestske knihovne v Praze http://www.mlp.cz/, prip. Vojensky historicky ustav http://www.militarymuseum.cz/cz/cz/ .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2008 17:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu