Nakladatelství na poč. 20. století
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych zjistila podrobnější informace o historii nakladateství Vojtěch Šeba. Dále bych uvítala informaci, kde bych se mohla dopátrat podrobnější bibliografie mayovek u nakladatele Vilímka, A. Hynka, Toužimský&Moravec a také Šeba. Potřebovala bych doplnit informace na mých webových stránkách o Mayovi, k jednotlivým titulům knih bych ráda doplnila např. ilustrátora, překladatele, počet stran apod. Jde mi o tištěné dokumenty (mohou být i v němčině). Webové stránky Karl-May-Gesellschaft, kde nějaké informace jsou, jsem prošla. Za jakékoli podrobnější informace o českých vydáních mayovek i ze současnosti předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo zjistit příliš informací o nakladatelství Vojtěch Šeba nebo přímo o V.Šebovi. Základní životopisné údaje V.Šeby jsou uvedeny v bázi AUT, několik údaju o nakladatelství jsme nalezli v "Lorenzově Adresáři" a v "Indexu členů Svazu českých knihkupců a nakladatelů":
Báze AUT - Databáze národních autorit NK ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/aut): Vojtěch Šeba 1892-1961 pseudonym V. Vojtěchovský; narozen 7.2.1892, zemřel 29.12.1961 v Újezdě nad Lesy. Nakladatel a knihkupec v Praze, redaktor, literatura pro děti a mládež.
Lorenzův Adresář knihkupců, nakladatelů a příbuzných oborů v Republice Českoslovenké jakož i čsl. závodů v cizině. Roč. XII. Třebíč na Moravě :
Jindřich Lorenz,1926. s. 157.
* Šeba Vojtěch, knihkupectví, nakladatelství, obchod hudebninami a umělec. výrobky, půjčovna knih a velkoobchod papírem, Praha XIII (Staré Strašnice), Vinohradská tř. 418. Konc. 25. července 1922. (Účet u poštovní spořitelny v Praze 12.831. - Bankovní účet: Záložna knihkupců)
* = před firmou značí, že majitel nebo zástupce firmy jsou členy "Svazu knihkupců a nakladatelů čsl. republiky"
52. index členů [Svazu českých knihkupců a nakladatelů] podle stavu dne 14. února 1948. Praha : Svaz českých knihkupců a nakladatelů, 1948. s. 94-95. Šeba Vojtěch, Prah XX./77-Staré Strašnice, Vinohradská 418 Komisionář - D (=Družstvo knihkupců) Přijímá - Nv (=přijímá do komise všechny novinky) Telefon 985-29 Člen odboru - n (=je členem nakladatelského odboru) Běžný účet u záložny - Z (=má účet u Záložny knihkupců) Sídlo - P (=Paha) Členem od roku - 1922 Záloha - 2.000 Poštovní spořitelna - 12.831 B (= expediční hodiny od 9-12; 14-17; sobota 9-12)
Domníváme se, že další údaje o nakladatelství Vojtěch Šeba, pravděpodobně spíše administrativního nebo ekonomického charakteru, by snad bylo možné nalézt v různých archivních fondech (fond Nakladatelské domy, fond Svaz knihkupců a nakladatelů, fond Záložna knihkupců a nakladatelů v Praze). U fondů KMEN a Grémium knihkupců a nakladatelů v Praze nedokážeme s stanovit, zda bylo nakladatelství Vojtěch Šeba členy těchto organizací.
Některé z níže uvedených fondů nejsou podle databáze Archivní fondy a sbírky v České republice (http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice-386553.aspx) dosud zpracovány a zpřístupněny, ale přesto bychom Vám doporučovali kontaktovat správce těchto fondů.
Záznamy knihy vydaných u Jos.R.Vilímka, A.Hynka, Toužimského a Moravce a Vojtěcha Šeby si můžete vyhledat v elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc). Ve vyhledávání můžete i zkombinovat jméno autora (např. May) a název konkrétního vydavatelství. Součástí záznamu mohou být údaje o fyzickém rozsahu knihy, překladatelích nebo ilustrátorech. Jako další zdroj informací můžete pro literaturu do roku 1995 využít i naskenované generální katalogy NK ČR, literatura získaná do roku 1950 je obsažena v Generálním katalogu I (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001), literatura získaná v letech 1951-1995 v Generálním katalogu II, od roku 1995. Tyto katalogy jsou jmenné, takže je nutné hledat podle příjmení autora.
Dále Vám doporučujeme oslovit:
* Literární archiv Památníku národního písemnictví: http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/
* Archiv České národní banky: http://www.cnb.cz/cs/o_cnb/archiv_cnb/index.html
* Archiv Hlavního města Prahy: http://www.ahmp.cz/
Název fondu (sbírky): Nakladatelské domy Uloženo v archivu: Literární archiv Památníku národního písemnictví Časový rozsah: 1890-1950
Metráž: 3,20 bm (z toho nic není zpracováno) Fond není přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu
(sbírky): NAKLADATELSKÉ DOMY Konec 19. - pol. 20. stol.; sbírka nakladatelských prospektů.
Tematický popis: 1. Tisky (nakladatelské prospekty).
Archivní pomůcky: nejsou
Název fondu (sbírky): Svaz knihkupců a nakladatelů Uloženo v archivu:
Literární archiv Památníku národního písemnictví Místa vzniku fondu Praha Časový rozsah: 1879-1949
Metráž: 28,40 bm (z toho nic není zpracováno) Fond není přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu
(sbírky): SVAZ KNIHKUPCŮ A NAKLADATELŮ 1879 - 1949; profesní svaz.
Tematický popis: 1. Doklady (právní, účetní a další, týkající se členských firem).2. Korespondence a) přijatá (členů); b) odeslaná.3. Tisky a výstřižky.4. Fotografie.5. Fragment archivu Grémia pražských knihkupců a nakladatelů a Středočeského grémia.
Archivní pomůcky: nejsou
Název fondu (sbírky): Záložna knihkupců a nakladatelů v Praze Uloženo v
archivu: Archiv České národní banky Místa vzniku fondu Praha Časový rozsah:
1920-1949
Metráž: 0,89 bm (vše je zpracováno a inventarizováno) Fond je přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Záložna knihkupců a nakladatelů Tematický popis: Fond lze využít ke studiu čs. peněžnictví. Fond obsahuje:
Protokoly představenstva, ředitelství a dozorčí rady; Písemnosti běžné obchodní agendy; Archivní pomůcky INVENTÁŘ ZÁLOŽNA KNIHKUPCŮ A NAKLADATELŮ, 1920 - 1949. Inventář, s. 7, ev.č.
30.
Název fondu (sbírky): Kmen - klub moderních nakladatelů Uloženo v archivu:
Literární archiv Památníku národního písemnictví Místa vzniku fondu Praha Časový rozsah: 1926-1949
Metráž: 0,40 bm (z toho nic není zpracováno) Fond není přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu
(sbírky): KMEN - klub moderních nakladatelů 1926 - 1948; volné sdružení nakladatelských firem, soukromých vydavatelů a knihkupců.
Tematický popis: 1. Doklady (stanovy, zápisy ze schůzí).2. Korespondence a) přijatá; b) odeslaná.3. Tisky.4. Výstřižky.
Archivní pomůcky: nejsou
Název fondu (sbírky): Grémium knihkupců a nakladatelů v Praze Uloženo v
archivu: Archiv hlavního města Prahy Místa vzniku fondu Praha Časový rozsah:
1911-1942 Fond není přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Grémium knihkupců a nakladatelů v Praze; dříve Gremium knihkupců a nakladatelů uměleckých a antikvárních, Vězeňská 5, Praha V. - Gremium der Buchhändler und Verleger in Prag
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2007 13:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu