nakladatelství Blok
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na informace ohledně nakladatelství Blok. Vím, že nějaké informace, hlavně od Jaroslava Nováka, ředitele a redaktora Bloku, jsou v časopise DUHA, jež je digitalizovaný v MZK. Kde bych mohla najít další informace o tomto nakladatelství, případně o Jaroslavu Novákovi?
Odpověď
Dobry den,
v první řade Vám doporučujeme databáze Ústavu pro český jazyk a literaturu. Přehled databází s možností vyhledávání naleznete zde: https://ucl.cas.cz/e-studovna/?filter[]=bibliograficke-databaze
Dále doporučujeme podívat se i do katalogu Národní knihovny: https://aleph.nkp.cz/cze/nkc.
Automaticky se Vám otevře katalog knih a periodik, kde si můžete volbou položky "nakladatel" nechat zobrazit všechny publikace tohoto nakladatelství, případně je potom dále třídit podle zvolených kritérii (nabídka Filter a Zpresnit). Přes položku Předchozí dotazy se kdykoliv vrátíte k dřívějším výsledkům.
Můžete zkusit vyhledávání i v databáze ANL (http://aleph.nkp.cz/cze/an) - tedy báze článkové bibliografie od roku 1991. V této bázi získáte pouze bibliografický záznam, plný text si pak musíte dohledat v tištěném zdroji.
Pokud byste potřebovala doplnit zbývající roky (tj. od r. 1950, kdy nak. vzniklo, do roku 1961), pak by bylo třeba prohlédnout tištěné článkové bibliografie z těchto let. U nás se jedná o placenou službu, ale předpokládám, ze tyto bibliografie jsou k dispozici i v Moravské zemské knihovně. U nás jsou pro čtenáře volně dostupné ve studovně Referenčního centra, včetně chybějících roků 1950-1952, které máme ve formě kartotéky.
Základní informace o nakladatelství najdete v elektronickém zdroji http://slovnikceskeliteratury.cz/  konkrétně zde: http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1808
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2012 11:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu