Náklad Svobodného slova
Text dotazu
Dobrý den,
snažím se někde sehnat, jaký náklad měl deník Svobodné slovo v klíčových obdobích Československa/České republiky. Jedná se především o tyto období:
mezi léty 1945-1948, 50. léta, 1968 obvzláště pražské jaro, následně po srpnu 1968 až po 80 léta, v neposlední řadě v 80. letech s důrazem na listopad 1989, potom by mě také velice zajímalo období po roce 1989 až k rozpadu ČSFR 1992, po-té až do roku 1995.
Je mi zřejmé, že veškerá požadovaná období dohledatelná nejsou. V každém případě nevím ani, kde je hledat. Pomůžemi tedy jakákoliv indície, zdroj atd.
Odpověď
Dobrý den,
podobně jako u Lidové demokracie (viz dotaz v archivu služby Ptejte se
knihovny:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/naklad-lidove-demokracie/?sea
rchterm=náklad) jsme prošli všechny možné dostupné zdroje a ověřili informace přímo v tiráži vybraných ročníků periodika. Bohužel, podobně jako u Lidové demokracie, nebyl náklad v tiráži Svobodného slova uváděn. Údaje o nákladu nejsou uvedeny ani v "Adresáři československého tisku" (1948). První dohledaný údaj o nákladu jsme nalezli až v článku na stránkách Syndikátu novinářů pro rok 1968 (http://syndikat-novinaru.cz/12/42/122/1968/rijen).
Svobodné slovo v daném roce vycházelo v nákladu 323 488 kusů. "Bibliografie periodik vydávaných na území Prahy v letech 1986  - 1990" udává náklad u pražského vydání Svobodného slova, a to pro všední den 220 000 výtisků, rozšířené vydání vycházelo v nákladu 330 000.
Od roku 1993 sleduje náklad tištěných periodik Unie vydavatelů (viz.
http://www.uvdt.cz ).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.02.2010 15:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu