Moravská místní jména
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na etymologii
těchto zeměpisných názvů - kopec Krásnice u Lipníka nad Bečvou, kopec
Maleník a přírodní rezervace Škrabalka. V knize Zeměpisná jména v Čechách,na Moravě a Slezsku se tyto názvy nevyskytly a o jiné literatuře, kde by se tyto názvy mohly vyskytnout, nevím.
Děkuji za případnou odpověď
Odpověď
Dobrý den,
příručka, která by obsahovala a vysvětlovala pomístní názvy krajinných prvků Moravy jako kopců, údolí, potoků apod., bohužel doposud nebyla vydána.
Místní jména na Moravě a Slezsku popisují např. knihy:
* HOSÁK, Ladislav. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha :
Academia, 1970-1980. (2 sv.)
* LUTTERER, Ivan. Zeměpisná jména v Čechách, na Moravě a ve Slezsku :
slovník vybraných zeměpisných jmen s výkladem jejich původu a historického vývoje. 2. vyd. Havlíčkův Brod : Tobiáš, 2004. ISBN 80-7311-025-3.
Tyto publikace se ovšem zaměřují na místní názvy obcí a měst či pouze na názvy velkých řek a jiných výrazných zeměpisných prvků.
Vysvětlení regionálních názvů obsahují různé články a statě. V regionální článkové databázi Vědecké knihovny v Olomouci se nám ovšem nepodařilo článek zaměřený na místní názvy v oblasti kolem Lipníka nad Bečvou nalézt.
Prověřené zdroje:
Academia, 1970-1980.
* Regionální článková databáze ANAL:
http://aleph.vkol.cz/F/?func=file&file_name=base-list
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit také na Ústav pro jazyk český AV ČR
- Jazykovou poradnu: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2012 13:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu