mírová hnutí, 40.- 80. léta 20.století
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně literatury k támatu Mírového hnutí 40.-.80. let 20 století. Zaměrěno na témata: mírová politika SSSR, Stockholmská výzva, Pugwashská konference, Trefenská výzva -nikde nemůžu najít něco, co by mi pomohlo. Velice děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, knihy, které jsou k dispozici v Národní knihovně, můžete vyhledávat v bázi/katalogu NKC (http://sigma.nkp.cz/F/). V zásadě jsme dostali výsledky na klíčová slova, která uvádíte (mírové hnutí, pugwash). Možné je zkrátit otazníkem (např. pugwash? vyhledá slova s různým zakončením). Na Stockholmskou výzvu a Trefenskou konferenci jsme ale nezjistili nic, zkuste alternativní názvy, popř. termíny v angličtině.
Na téže stránce najdete ještě databázi ANL, kde lze hledat záznamy článků (od r. 1991) a SKC, kde zjistíte záznamy z knihoven v ČR. Podobně lze použít portál www.jib.cz. Širší bibliografické reference vám může poskytnout portál KVK (http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/kvk.html), zde byste ale musela klíčová slova zadat nejlépe v angličtině. Řada materiálů z doby před r. 1989 se ovšem z dnešního pohledu bude jevit tendenční.
Knihy z jiných knihoven lze objednat prostřednictvím meziknihovní služby (více vám řeknou ve vaší knihovně), objednávky v rámci ČR jsou zdarma, ze zahraničí jsou placené.
Uvádíme namátkou několik záznamů z báze NKC:
Scientists, the Arms Race and Disarmament : A Unesco/Pugwash Symposium / General edit. Joseph Rotblat. -- London : Taylor and Francis, 1982. -- 8, 323 s.
Rotblat, Joseph
* Vědci - zbrojení - odpovědnost společenská - sborníky
* Zbrojení - vědci - odpovědnost společenská - sborníky
Rotblat, Joseph
Pugwash : A History of the Conferences on Science and World Affairs / Joseph Rotblat. -- Prague : Czechoslovak Academy of Sciences, 1967 (Mír 03). -- 244 s. : [10] fot. příl. ; 8° S obr. v textu -- Jmenný a věcný rejstřík
* Pugwash (hnutí) - organizace a vývoj - přehledy - vyd. angl.
* Pugwash (hnutí) - konference - rok 1957-1966 - přehledy - vyd. angl.
V boji za mír jsou s námi stamiliony : 2. zasedání Světové rady míru : Vídeň 1.-6. listopadu 1951 / Podle franc. bulletinu 2. plenárního zasedání Světové rady míru uspoř. Bohumil E. Svoboda ; Předml.: Svedomie sveta naps. Alexander Horák. -- 1. vyd.. -- Praha : Mír, 1951 (Děčín : Krušnohorské tisk., n.p.). -- 116, [3] s. ; 8°. -- (Edice Čs. výboru obránců míru ; Sv. 2) 10000 výt.
Resumé: Soubor výňatků z projevů, pronesených delegáty různých národů na 2.
zasedání Světové rady míru. V prvé části jsou obšírně uvedeny základní referáty předsedy Světové rady míru prof. F. Joliot Curie, italského delegáta Pietra Nenni, sovětského delegáta A. Kornejčuka, čínského delegáta prof. Kuo-Mo-Žo a projev J.A. Kingsburyho z USA. V dalších kapitolách je podán výtah z četných diskusních příspěvků. Brožuru uzavírá text 10 resolucí, přijatých na vídeňském zasedání a obsahujících směrnice pro další rozvoj boje za zachování světového míru..
Svoboda, Bohumil Eduard
* Mír - hnutí mírové
* Světová rada míru - zasedání, Vídeň 1951 - projevy
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2007 16:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu