Miroslav Holub
Text dotazu
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Na Masarykově univerzitě jsem dostala za úkol zpracovat seminární práci na téma Miroslav Holub: Ačkoli, prosím o radu k sekundární literatuře.
Odpověď
Dobrý den, nejobsáhlejšími a nejvhodnějšími zdroji pro dohledávání sekundární literatury jsou slovníky, lexikony a katalogy Ústavu pro českou literaturu AV ČR, konkrétně pro literaturu do roku 1945:
* Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce. 1. vyd. Praha : Academia, 1985-2008 (7 sv.),
pro literaturu po roce 1945:
*  Slovník českých spisovatelů od roku 1945. 1.vyd. Praha : Brána : Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR, 1995-1998 (2 sv.) (volně dostupná internetová verze: http://www.slovnikceskeliteratury.cz/ ), katalogy a databáze na stránkách Ústavu pro českou literaturu AV ČR:
* http://www.ucl.cas.cz/katalog.html
Výše zmíněné zdroje uvádějí k básnické sbírce M.Holuba s názvem Ačkoliv následující články:
* KARFÍK, V. První věc člověka. Orientace, r.5, č.2 (5.1.),1970, s.87 - 89.
* LUKEŠ, E. Nad posledními sbírkami M.Holuba. Zemědělské noviny. r.27, č.3 (5.1.), 1971, s.3.
* SCHNABEL, Josef. Přečetli jsme. Večerní Praha, r.16, č.22 (30.1.), 1970, s.4.
Zmínka o sbírce Ačkoliv by mohla být i v knize:
* SVOZIL, Bohumil. Vůle k intelektuální poezii : O básnické tvorbě Miroslava Holuba. 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1971.
Více sekundární literatury nejen k dílu Miroslava Holuba naleznete ve zmíněných zdrojích.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 10:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu