Milena Majorová, Karel Čajčík, Albína Palkosková
Text dotazu
Dobrý den, do své postupové práce na VŠ sháním biografické údaje o Mileně Majorové, Karlu Čajčíkovi a Albíně Palkoskové a nikde je nemohu sehnat. Všichni psali ve 20.století knihy o společenském chování. Prosím, poraďte mi, kde hledat nebo kam se obrátit. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, z trojice Vámi uvedených autorů se nám podařilo nalézt nejvíce informací o Albíně (Alče) Palkoskové - Wiesenbergerové. Narodila se 27.6.1908 v Praze v rodině JUDr. Emila Palkosky, jednoho z velikánům českého úlohářství, státního úředníka a šachisty. Absolvovala Drtikolovo reformní gymnázium na Smíchově. Poté pracovala v redakci Národní politiky. Na žádost prezidenta Eduarda Beneše přednášela od roku 1947 společenskou výchovu na Vysoké škole politické a sociální v Praze. Dne 5.10.1949 byla zatčena a uvězněna v komunistickém žaláři, propuštěna byla v roce 1960. O této etapě života vypráví autorka v knize Nebyl to jen sen. ( PALKOSKOVÁ-WIESENBERGEROVÁ, Albína. Nebyl to jen sen. 1. vyd.  Praha : Luxpress, 1991. ISBN 80-7130-007-1). Po propuštění směla pracovat pouze jako uklízečka, později jako prodavačka v cizojazyčném antikvariátu v Praze. Zemřela 27.12.2002. Pochována je na Vinohradském hřbitově, spolu se svým otcem. Více se o jejím životě můžete dočíst v autobiografické knize Tři životy:
PALKOSKOVÁ-WIESENBERGEROVÁ, Albína. Tři životy : osudy žen staropražského
rodu. Praha : B. Just : Pluto, 1998. ISBN   80-901841-2-X (B. Just : váz.); 80-902183-4-2 (Pluto : váz.). O jejím životě byly natočeny také tři dokumentární filmy: Sladké století ( Helena Třeštíková, 1998), Ztráta paměti 2 (Milan Maryška, 2000) a Ztracená duše národa (díl5/7, 2001). ( Zdroje informací: výše zmíněné knihy a článek na internetové adrese: http://web.telecom.cz/vaclav.kotesovec/fakulta.htm ).
O dalších dvou autorech jsme získali jen velmi kusé informace. Překladatel a redaktor Karel Čajčík je zmíněn pouze v publikaci Kdy zemřeli? 1963 - 1966 ( Kdy zemřeli--? : přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých v letech 1963 - 1966. Praha : St. knihovna ČSSR Národní knihovna. 1966 ). Je zde uvedeno datum jeho úmrtí, tedy 25.11.1966 (Praha).
U redaktorky a odbornice na problematiku společenského chování Mileny Majorové je naopak ve všech zdrojích uváděno pouze datum narození, tedy 22.7.1922. Ve Slovníku české literatury po roce 1945 AV ČR: http://www.slovnikceskeliteratury.cz/ se jméno Mileny Majorové vyskytuje v souvislosti s časopisy Dikobraz (v druhé polovině 50.let) a Rozlet.
Je možné, že více informací by Vám mohli poskytnout pracovníci Ústavu pro českou literatura AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/ či Památníku národního
písemnictví: http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/ . Obě instituce se svou činností zaměřují na českou literaturu, je tedy možné, že biografické údaje k jednotlivým autorům mají podrobněji zpracovány.
Bibliografické informace k jednotlivým autorům můžete dohledat v katalogu České národní bibliografie: http://sigma.nkp.cz/cze/cnb .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.09.2008 08:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu