-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý deň, rada by som sa niečo dozvedela o mikrografických službách poskytovaných v knižnici, žiaľ zatiaľ sa mi nepodarilo nájsť žiadne dobré zdroje. Môžu byť aj zahraničné. Za odpoveď Vám vopred ďakujem :)
Dobrý den,
Zasíláme Vám seznam vytipovaných zdrojů, které můžete využít ve své práci.
* FARSKÝ, Ervín. Mikrografie v praxi. Praha: Národní knihovna České republiky, 2004. 78 s. ISBN 80-7050-432-3.
* O využití reprografických metod a zařízení: [sborník přednášek]. Praha: Dům techniky ČSVTS, 1966. 207 s.
* SVATUŠKA, Ladislav a VAVILOV, Sergej Ivanovič. Použití mikrofilmu v knihovnické a bibliografické práci. Praha: St. knihovna společ. věd, 1955. 16 s. Práce knihovny; Čís. 4.
* BARTON, Walter. Knižnica a mikrofilm. Bratislava: Slov. techn. knižnica, 1964. 29 s. Metodické pomôcky SITK. Ser. A.; Preklad č. 4.
* DIAZ, Albert James, ed. Microforms and Library catalog: A Reader. London: Mansell Information, 1977. 22, 282 s. Microform Review Series in Library Micrographics Management; 3.
* Der Mikrofilm: Organisation, Technik und Wirtschaftlichkeit der Verfilmung von Schriftgut. 2. Aufl. Köln: O. Schmidt, 1974. 92 s. AWV-Schrift; Nr. 345.
* SVOBODA, Antonín. Mikrofilm v praxi: Určeno [také] posl. odb. škol. 1. vyd. Praha: SNTL, 1976. 340, [2] s. Řada polytechn. literatury. Řada 2, Příručky; Sv. 75.
* SCHOELLING, Werner a BORYS, Ernst. Mikrofilminformationssysteme für die technische Produktionsvorbereitung. 1. Aufl. Berlin: Technik, 1982. 152 s. Betriebspraxis.
* Mikrofilmová technika pre racionalizáciu konštruktérskeho-projektového procesu. Bratislava: Dom techniky SVTS, 1977. 159 s.
Články:
* Konec listování, staré noviny ukáže mikrofilm. Mladá fronta Dnes, 2010, 21(233). Olomoucký Dnes, s. B/5. ISSN 1210-1168.
* OPLETALOVÁ, Petra. Mikrofilm uchová články až šest set let: Vědecká knihovna Olomouc převádí moravské a slezské noviny z let 1848-1945 na odolnější médium než papír. Olomoucký deník, 2010, 231, s. 16. ISSN 1801-9781.
* BŘICHÁČEK, Petr. AiP*Safe a AiP*NetVik - systémy pro správu a dodávky dokumentů. Inforum 2000. Praha: Albertina icome Praha, 2000. Dostupné také z: http://www.inforum.cz.
* VRBENSKÁ, Františka. České dějiny v portálu Kramerius: dilemata výběru a zachování dokumentů k digitalizaci. Problematika historických a vzácných knižních fondů 2008: sborník z 17. odborné konference, Olomouc, 5.-6. listopadu 2008. Olomouc: Vědecká knihovna, Brno: Sdružení knihoven České republiky, 2009. s. 167-173. ISBN 978-80-7053-283-6. Dostupné také z: http://www.vkol.cz/data/soubory/import/konf17/17konf167-174-VRBENSKA.pdf.
* POLIŠENSKÝ, Jiří. Digitalizace jako součást technologie reformátování. In: Seminář o elektronických službách typu document delivery pro pracovníky veřejně přístupných knihoven. Praha: Státní technická knihovna, 1999. s. 32-39. ISBN 80-901287-6-9.
* KUBÍČEK, Jaromír. Digitalizace moravských knihovních sbírek. Duha, 2008, 22(3), s. 2-4. ISSN 0862-1985. Dostupné také z: http://duha.mzk.cz/archiv-digitalizovane-duhy.
* ŠVÁSTOVÁ, Pavla. Digitalizační a mikrofilmovací centrum Finské národní knihovny. Duha: informace o knihách a knihovnách z Moravy, 2010, 24(1), s. 38-39. ISSN 0862-1985.
* VRBENSKÁ, Františka. Historické fondy a ochranné mikrofilmování. Miscellanea Oddělení rukopisů a starých tisků, 1995, 12, s. 174-181, angl. res. ISBN 80-7050-248-7.
* POLIŠENSKÝ, Jiří. Hybridní technologie reformátování knihovních zdrojů. Inforum 2000. Praha: Albertina icome Praha, 2000. Dostupné také z: http://www.inforum.cz.
* VRBENSKÁ, Františka. Kramerius I. - projekt národního programu ochranného mikrofilmování. Knihovní obzor, 1997, 5(2), s. 11-14. ISSN 1210-5791. Dostupné také z: http://www.vkol.cz/cs/dokumenty/knihovni-obzor/clanek/knihovni-obzor-1997-2.
Zdroje samozřejmě doporučujeme doplnit. Jelikož jste oslovila Národní knihovnu ČR, ukážeme Vám, jak pracovat se zdroji Národní knihovny ČR. Zadejte odkaz: http://aleph.nkp.cz , zde vyberte bázi ČNB, což je zkratka České národní bibliografie, kde naleznete monografie, které vyšly v ČR. V nabídce je pro Vás zajímavá báze NKC (pokud jste uživatelkou Národní knihovny ČR, můžete si rovnou požadované svazky objednat) a báze ANL, což jsou články v českých novinách a časopisech. Pro hlubší posouzení problematiky Vám doporučujeme využít multivyhledavač NK ČR EDS na adrese http://eds.nkp.cz . V multivyhledávači naleznete nejen články z českých periodik, ale i články ze zahraniční a rozšíří se Vám i škála nabízených monografií. Posledním užitečným pomocníkem jsou http://plus.jib.cz a http://www.jib.cz - jedná se portály, které Vám opět zprostředkují širší spektrum dokumentů na Vaše téma. Pokud budete potřebovat poradit, kde a jak objednat literaturu, tak se ozvěte.
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
23.03.2015 15:19