metoda x nástroj
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o vysvětlení pojmů metoda a nástroj. Jaký je mezi nimi vztah, případně rozdíl. Uvedené vysvětlení by mělo být součásti vědecké práce. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
slovo metoda pochází z řečtiny methodos= cesta .
Metoda v obecném slova významu je způsob, jak dosáhnout jistého předem stanoveného cíle prostřednictvím vědomé a plánovité činnosti.
V oblasti vědy pojem metoda  označuje záměrný a systematický postup uplatňovaný při poznávání zkoumaných předmětů Vývoj a aplikace specifické, svému předmětu přiměřené metody, jsou základním předpokladem a součástí každé vědy.Metoda je závislá na teorii, která možné způsoby užití konkrétní metody určuje  (legitimizuje  validizuje).
Metoda je tedy způsob, jímž se nově získávají nové vědecké poznatky anebo účelný způsob nebo soustavný  postup jednání.
Existuje metoda analytická, syntetická, srovnávací, analogická induktivní, deduktivní, statistická, experimentální, aj.
Slovo nástroj patrně pochází z latiny : struere=stavět, vytvářet, seřizovat.
Nástroj je pomůcka při vykonávání nějaké práce (např. řemeslnické). Nástroj je pracovní prostředek sloužící k bezprostřednímu opracování suroviny, polotovaru, obrobku.
Nástroj pravěkého člověka byla ruka, později kámen a dřevo vhodného tvaru. Postupné zdokonalování nástrojů  je úzce spjato s růstem výrobních sil a vývojem lidské společnosti.
Pro člověka je charakteristická soustavná výroba a užívání nástrojů. Nástroj, nářadí je pomůcka k vykonávání práce, k obrábění, uchopení a měření součástí, materiálu a surovin.
Nástroje jsou ruční, strojní, měříci, apod. Stroj nahrazuje lidskou práci, nástroj pouze uzpůsobuje lidskou ruku k práci.
V informatice  je nástroj  pomocný program, který ulehčuje vývoj nebo testování programů. K nástrojům patří textové editory, formátovací programy a podpůrné programy operačního systému.
Zdroj : Příruční slovník jazyka českého. Praha : Státní nakladatelství, 1937-8,
Enyklopedie Universum. Praha : Odeon, 2001
malá československá encylopedie. Praha Akademia, 1986
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 07:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu