Metoda HPLC
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na metodu HPLC, její použití, postup při HPLC metodě a její účinnost při získávání výsledků.
Odpověď
Dobry den,
Dekujeme Vam za vyuziti sluzby Ptejte se knihovny a za trpelivost pri cekani na odpoved.
HPLC je zkratka pro vysokoucinnou kapalinovou chromatografii (angl. high-performance
liquid chromatography), tj. chromatografickou techniku, slouzici k separaci slozek vzorku
za ucelem stanoveni jejich pritomnosti i koncentrace ve vzorku, popr. i k izolaci jednotlivych
slozek smesi (tzv. preparativni chromatografie).
Separacni delici metody jsou vetsinou zalozeny na rozdilne distribuci delenych latek mezi
dve ruzne nemisitelne faze. Zvysujíi selektivitu a specificnost v analyticke chemii.
Lze je vyuzit pro kvalitativni i kvantitativni analyzu (tj. dukaz, identifikaci a stanoveni).
Vysvetlit cely proces a metody vyhodnocovani vysledku a jejich ucinnost, to by bylo
na dlouhe povidani. Muzete si o tom precist v publikacich uvedenych nize nebo v mnoha akademickych pracich, ktere byly na toto tema napsany a jsou volne na internetu
pristupne.
Napr. na serveru www.theses.cz, kde po zadani vyrazu HPLC do vyhledavace, Vam
vyjede velke mnozstvi praci, ktere byly na toto tema napsany.
Neco si o tom muzete precit v tomto odkazu:
http://web.natur.cuni.cz/~pcoufal/hplc.html
Existuji dokonce i ceske webove stranky www.hplc.cz, kde najdete teoreticke a prakticke
povidani o HPLC, diskusni forum a dokonce i moznost poradenstvi (sluzba je ovsem
placena a nevim, zdali podavaji i nejake zakladni informace zdarma).
Kontakt: hplc@hplc.cz
Pokud byste se chtela dozvedet o teto technologii vice, doporucujeme tuto literaturu:
1) Meyer, Veronika R.
Practical high-performance liquid chromatography / Veronika R. Meyer. -- 3rd ed.. -- Chichester : John Wiley & Sons, 1999. -- xiii+338 s.
ISBN 0-471-98373-X (váz.)
Dostupna na Akademii Ved ČR - Fyzikalni ustav Praha
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003322333&local_base=SKC
2) Teutenberg, Thorsten, 1973-
High-temperature liquid chromatography : a users's guide for method development / Thorsten Teutenberg. -- Cambridge : Royal Society of Chemistry, c2010. -- x, 210 s. : il.. -- (RSC chromatography monographs, ISSN 1757-7055 ; 13) ISBN 978-1-84973-013-6
Dostupna ve fondu NTK - 5.NP, regál 5C/123, LCC QD79 .C454 T48 2010, Sign. A 47490
Url zaznamu v katalogu: http://bit.ly/vsA53A.
3) Sadek, Paul C.
Troubleshooting HPLC systems : a bench manual / Paul C. Sadek. -- New York : John Wiley & Sons, 2000. -- ix, 306 s. ISBN 0-471-17834-9.
Dostupna na Akademii Ved - Ustavu analyticke chemie v Brne
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003843852&local_base=SKC
4) Douša, Michal
Základy separačních metod se zaměřením na HPLC / [sestavil] Milan Douša. -- Brno : Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Laboratorní odbor, 2002. -- 129 s. : il. ; 30 cm. -- (Učební texty pro pracovníky ÚKZÚZ). ISBN 80-86548-09-0 (brož.).
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001004581&local_base=SKC
5) Snyder, Lloyd R.
Practical HPLC method development / Lloyd R. Snyder, Joseph J. Kirkland, Joseph L. Glajch. -- 2. ed.. -- New York : Wiley, 1997. -- xxvi, 765 s.. -- (A Wiley-interscience publication). ISBN 0-471-00703-X.
Dostupna ve fondu NTK - 5.NP, regál 5C/275, LCC: QP519 .9 .H53 S69 1997, Sign. A 34462
Url záznamu v katalogu - http://bit.ly/v8dOBS.
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
06.01.2012 08:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu