Meteorologie
Text dotazu
Přesná formulace dotazu: Od kdy se na území české republiky (míněno historické území) měří průměrná denní teplota.
Odpověď
Dobry den, existuje nekolik knih, ktere se zabyvaji klimatem, meteorologii apod. i z historicke stranky. Doporucili bychom Vam v prvni rade knihu
SVOBODA, Jiri; VASKů, Zdenek; CILEK, Vaclav. Velka kniha o klimatu Zemi Koruny ceske. Praha: Regia, 2003.
Signatura NK CR 54 H 233716
V kapitole Pocatky meteorologie v Cechach na str. 551 se dovidame, ze "... z Moravy pochazi nejstarsi dosud zname denni zapisy o pocasi. Jedna se o tzv. "zerotinska pozorovani". Jedna se o strucne denni zaznamy povetrnosti a to od listopadu 1533 az do dubna 1545. ...Zapisy nejsou uplne a maji cetne mezery, predevsim v lete, kdy jejich pisatel nebyl ve svem sidle pritomen...." Soucasti teto publikace (na str. 557) je i uverejneni nejdelsich teplotnich instrumentalnich rad na svete. Pod pojmem teplotni rada, se skryva klimatologicke oznaceni souvislych teplotnich pristrojovych pozorovani. V detailni podobe predstavuje teplomerna rada denni mereni, avsak pro potreby teto publikace byly pouzity prumerne mesicni hodnoty.
Kapitola  Nejslavnejsi stredoevropska teplotni rada (na str.567) pojednava o mereni v prazskem Klementinu.
V tabulce jsou uvedena mereni od roku 1770 s mesicnim prumerem. Presnou informaci, odkdy se na uzemi CR meri prumerna denni teplota, se nam nepodarilo najit.
Dalsi knihu, kterou bychom Vam chteli doporucit je: KRSKA, Karel; SAMAJ, Ferdinand Dejiny meteorologie v ceskych zemich a na Slovensku.
Praha: Karolinum, 2O01. Signatura NK CR 54 D 117544. Jedna z prvnich kapitol Od Kosmy ke Klaretovi (str. 24)  uvadi, ze se zapisy o povetrnostnich vlivech, o pocasi  apod. vyskytovaly v kronikach, nektere zapisy  jeste drive  pred Kosmovou kronikou.
Na str.42: "Za nejstarsi denni zaznamy pocasi z Cech jsou doposud povazovana pozorovani Jana Petrika z Benesova (asi 1499-1599 nebo 1560), mestskeho pisare v Ceskych Budejovicich, ze zimy 1555/56, ktere popsali R.Brazdil a O. Kotyza. Jsou zapsany napr. souvislym textem v pametni knize mesta spolu s letopiseckymi zapisy o pocasi...."
Bohuzel opet pouze jen mesicni sezonni a rocni prumery teploty vzduchu a to navic pouze v Brne v obdobi 1800-1850 obsahuje tabulka (priloha) knihy Meteorologicka pozorovani v Brne v prvni polovine 19. stoleti. Historie pocasi a hydrometeorologickych extremu. Brno: Archiv mesta brna, 2005.
Signatura NK CR 54 F 81837
Odbornejsi informace by Vam asi podali pracovnici Ceskeho hydrometeorologickeho ustavu (CHMU)  http://www.chmi.cz/.
Posilame Vam nekolik odkazu z webu, ktere by Vas mohly taky zajimat. Na ukazku uvadime cast textuz jednoho z nich:
http://www.chmi.cz/meteo/ok/klemhist.html
ČHMÚ, Odbor klimatologie
Praha - Klementinum: stručná historie meteorologických pozorování Základní informace a vybrané zajímavosti o stanici Praha - Klementinum Teplota vzduchu - dlouhodobé absolutní extrémy (od roku 1775) a denní průměry (1961-1990) Teplota vzduchu - meziroční kolísání Pravidelná meteorologická měření na pražské klementinské hvězdárně byla zahájena v roce 1752. Nebyla to však první přístrojová měření v českých zemích. Éra instrumentálního pozorování počíná u nás již o 40-50 let dříve.
Leckdy se však nejednalo o systematická pozorování, která navíc mnohdy nebyla publikována, a záznamy o nich se dochovaly pouze v soukromé korespondenci, v kalendářích či farních kronikách...
Za počátek klementinské řady se považuje rok 1775. Až do roku 1783 jsou sice v řadě mezery buď celých jednotlivých dní nebo pozorovacích termínů, ale od 1. ledna 1784 je řada z hlediska moderních kritérií souvislá a zcela bez mezer. ..
Měření teploty a tlaku vzduchu probíhala zpočátku dvakrát denně: ráno (při východu Slunce, v létě dvě hodiny po východu) a odpoledne kolem 15 hodin. Od roku 1800 až do konce roku 1839 byla prováděna pozorování a měření každé dvě hodiny, počínaje od východu Slunce až do 22 hodin. Základní pozorovací termíny byly v tzv. "mannheimské hodiny" (7, 14 a 21 hodin), které se udržely dodnes. ..."
http://pocasi.chmi.cz/index.html/
http://www.chmi.cz/meteo/ok/extrklem.xls .
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.10.2008 14:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu