městská část Troja - původ názvu
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli by bylo možné zjistit původ názvu městské části Trója v Praze. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, Troja (psáno krátce) byl původně nazván pouze zámek, který v letech 1683-95 vystavěl Václav Vojtěch hrabě ze Šternbeka. Název byl motivován antickým sousoším na schodišti do zahrady, které ale s trojskou válkou nesouviselo; nejspíše šlo o volnou inspiraci. Název se později přenesl na celou čtvrť.
Podle:
Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny / naps. Antonín Profous, Jan Svoboda, Vladimír Šmilauer. -- 1. vyd.. -- Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. -- 5 sv. ; 24 cm
Podle informací na stránkách městské části Praha-Troja (http://www.mctroja.cz/info.htm), byl název přenesen na osadu v 18. století.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.02.2008 17:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu