Mecserova silnice
Text dotazu
Hezký den! V horní části Královské obory u Místodržitelského letohrádku je cca. 2 m vysoký kamenný sloup s nápisem \"Mecserova silnice 1861.\". O jakou silnici se jednalo a kdo byl onen Mecser?
Odpověď
Dobrý den,
Karel Mecséry de Tsoor, svob. pán, se nar. v r. 1804 v Táboře, krajský hejtman v Hradci Králové. Hrabě Lev Thun, místodržitel v Čechách, jej v r. 1848 jmenoval guberniálním místopresidentem; po Thunově odstoupení byl prozatímním a od konce roku 1849 jmenovaným místodržitelem a to až do r. 1860, kdy byl jmenován ministrem policie. Důvodem pro vybudování (kamenité a pískem sypané) silnice bylo zřejmě to, aby císař, který velmi rád jezdil do Královské obory) mohl kočárem pohodlně projet od zámečku v oboře na Pražský hrad (dnes ulice Pod kaštany, k Písecké bráně, na Prašný most ). Dne 27. 10. 1860 (tehdy už byl Mecséry jako ministr policie ve Vídni ) byla před místodržitelským zámečkem slavnost: místopředseda gubernia hrabě Lev Thun nejprve požádal Mecséryho o souhlas, aby nová silnice byla nazvána jeho jménem. Mecséry, doprovázený svou chotí hraběnkou Johankou Pachtovou z Rájova, pochopitelně svolil. Dolejší úsek cesty byl pojmenován po jeho dceři >Johannaruhe<.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.01.2008 14:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu