matriční knihy
Text dotazu
Před rokem 1775 vyhořel archiv městských matrik,takže nejde třeba zjistit data narození,sňatku atd.občanů,nebo se vedly nějaké ještě další záznamy v nějakých knihách ? Jsou i jiné možnosti zjistit data narození/atd./v jiných zápisech ,kde je lze vyhledat a v jakých knihách ?Osobní data narození např.z roku 1768.Uvádím příklad z Chlumce n.Cidl.kraj Východočeský.Můžete mi poradit?
Odpověď
Dobrý den,
obecně platí, že dochované "neživé" matriky jsou uloženy a zpřístupňovány ve státních oblastních archivech. Pro jednotlivé matriky byly vyhotovovány i jejich duplikáty a ty byly ukládány na konsistořích. Duplikáty matrik z let 1799-1900 by měly být uloženy v Národním archivu ČR (http://www.nacr.cz), pravděpodobně fond Archiv pražského arcibiskupství - duplikáty matrik.
Bližší informace k tomuto fondu naleznete (http://www.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php). Dalším zdrojem informací zajisté mohou být i okresní archivy. Přepisy matrik, gruntovních knih, kronik atd. mohou být pro některé obce publikovány v knižní nebo časopisecké podobě, ale jde spíše výjimky. Doporučili bychom Vám proto Váš dotaz spíše konzultovat s pracovníky archivu. Vybranou literaturu k problematice genealogie a přehled státních oblastních archivů naleznete např. na http://www.knihovny.cz/page.php3?IDM=6&IDMS=26.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.12.2007 14:13
Dagmar píše:
Úterý 19.01.2021 00:22
Dobrý den. Snažím se vytvořit rodokmen. Kdy budou v matrikách odtajněny údaje o narozených v r. 1920 v Praze? Měly by být k dispozici po sto letech. Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 20.01.2021 07:55
Dobrý den,
z níže uvedeného odkazu vyplývá, že matriky se digitalizují postupně:
https://ebadatelna.soapraha[…]1EECAF13A13C4C120AE4E71B1?0
Bude nejlepší, pokud se obrátíte přímo na odborníky: http://www.ahmp.cz/index.html?mid=75, e-mail: badatelna@praha.eu
Některé matriky, například civilní matriky Magistrátu hl. m. Prahy, konkrétně oddaných z let 1920-1921 jsou již digitalizované a dostupné nyní.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu