Mateřská dovolená v letech 1987-1988
Text dotazu
Jaká pravidla platila pro MD a DMD v roce 1987-
1988? Jaké je přesné znění v zákonu z té doby? Syn se narodil vroce 1985.
Odpověď
Dobrý den,
poskytování mateřské a další mateřské dovolené (dnes rodičovské) je zakotveno v zákoníku práce. Výši a podmínky přiznání peněžité dávky v daném období upravuje zákon o nemocenském pojištění.
V roce 1987 došlo k novelizaci obou výše zmíněných zákonů:
Zákoník práce byl novelizován dne 23. června 1987 (zákon 52/1987 Sb.):
http://www.lexdata.cz/web/sb_free.nsf/c12571d20046a0b2c12566af007f1a09/c1257
1d20046a0b2c12566d4007328e6?OpenDocument
S platností od 1. července 1987 byl uzákoněn i zákon 51/1987 Sb. o změnách v nemocenském zabezpečení:
http://www.lexdata.cz/web/sb_free.nsf/c12571d20046a0b20000000000000000/c1257
1d20046a0b2c12566d4007328d2?OpenDocument.
V zákoníku práce ( 65/1965 Sb.) byla stanovena délka mateřské dovolená na 22 týdnů, další mateřskou dovolenou mohla žena čerpat do jednoho roku věku dítěte. Zákonem ze dne 27. června 1968 (88/1968 Sb.)  byla mateřská dovolená prodloužena na 26 týdnů. Počínaje dnem 1.1.1970 byla prodloužena i dodatečná mateřská dovolená o jeden rok, tedy do dvou let věku dítěte. Již zmíněnu novelizací zákoníku práce v roce 1987 byla mateřská dovolená prodloužena na
28 týdnů.
Právní předpisy týkající se dané problematiky můžete nalézt v právnické databázi LexDATA: http://abonent.lexdata.cz/ (popřípadě prokliknutím odkazů na zákony ve výše uvedených odkazech).
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.02.2010 13:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu