Marie von Hohenlohe und Thurn-Taxis
Text dotazu
Dobrý den, prosím o informaci o princezně Marii von Hohenlohe und Thurn-Taxis, která se přátelila s básníkem Rilkem. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, v knize Rainer Maria Rilke v mých vzpomínkách se o autorce Marii Thurn-Taxisové píše:
"KNĚŽNA MARIE THURN-TAXISOVÁ se narodila 28.12.1855 v Benátkách, kde její otec, princ Egon Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst, sloužil v rakouské armádě. Po matce pocházela z italského rodu Torriani. Dětství strávila v Benátkách, v Palazzo Contarrini-Fasan, známého jako "Dům Desdemony" a na zámku Duino u Terstu, který měl později vejít do dějin literatury jako místo vzniku prvních dvou Rilkových elegií z Duina. Roku 1875 se provdala za svého vzdáleného příbuzného, knížete Alexandra von Thurn-Taxis, majitele zámku Loučeň nedaleko Nymburka, s nímž měla tři syny. Kněžna Marie byla typickou představitelkou rakouské nadnárodní aristokracie své doby; mluvila plynně německy, francouzsky a italsky, vášnivě ráda četla, psala romány a básně a byla milovnicí hudby. Vedla plný a aktivní život částečně na Duinu, částečně na Louči, zdržovala se však i ve svém vídeňském bytě a podnikala velké cesty po Německu, Francii a Itálii. Rainer Maria Rilke (1875 - 1926) se s Marií Thurn-Taxisovou poprvé setkal v prosinci roku 1909 v Paříži, těsně před vydáním svých Zápisků Malta Lauridse Brigga. Z nejprve společenského styku se postupem času vyvinulo oboustranné přátelství, v němž o dvacet let starší kněžna sehrála mateřskou roli chápavé protektorky a mecenášky. Kromě pobytu na zámku Duino v zimě 1911/12, kde Rilke načrtl první zárodky Elegií z Duina, se básník její pohostinnosti těšil i dvakrát na loučeňském zámku (v letech 1910 a 1911) a v jejím benátském bytě v Palazzo Valmarana; za první světové války byl díky její intervenci osvobozen od aktivní vojenské služby a přeložen do válečného tiskového střediska ve Vídni. Marie Thurn-Taxisová, jíž básník věnoval Elegie z Duina, vydala svoji knihu vzpomínek na Rainera Marii Rilka roku 1932 v nakladatelství Oldenbourg - Corona ( Mnichov - Berlín - Curych). Její dvousvazková korespondence s Rainerem Mariií Rilkem vyšla poprvé roku 1951 v nakladatelství Niehans & Rokitansky v Curychu."
Zdroj:
Thurn-Taxis, Marie von. Maria Rilke v mých vzpomínkách. Praha : Arbor vitae, 1997. str. 90. ISBN 80-901964-1-1
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.10.2007 09:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu