Marie Jitka Nápravníková-Pazourková
Text dotazu
Moc prosím o informaci o této postavě (Marie Jitka
Nápravníková-Pazourková) z dějin ošetřovatelství ke studijním účelům.
Odpověď
Dobrý den,
nejvíce informací o Marii Jitce Nápravníkové-Pazourkové pravděpodobně naleznete v knize Galerie historických osobností. Článek o této diplomované sestře vyšel i v časopisu Florence, podle začátku textu, který je volně přístupný na internetu, se však zdá, že článek vychází z výše zmíněné knihy. Základní životopisné údaje uvádí i autoritní databáze systému Medvik Národní lékařské knihovny:
* STAŇKOVÁ, Marta. Galerie historických osobností. V Brně : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2001. s. 44-46. ISBN 80-7013-329-5.
* CHVÁTALOVÁ, Helena. Ženy, které měnily zdravotnictví. [Část] 9, Marie Jitka Nápravníková-Pazourková (1897-1987). Florence : časopis moderního ošetřovatelství, 2010, roč. 6, č. 1, s. 17. ISSN 1801-464X. Část textu je volně dostupná na
http://www.florence.cz/osetrovatelstvi/recenzovane-clanky/zeny-ktere-menily-zdravotnictvi-marie-jitka-napravnikova-pazourkova#SlideFrame_1.
* http://www.medvik.cz/medvik/author_detail.do?id=10245
Nalezli jsme také několik článků, jejichž autorkou je Marie Jitka Nápravníková-Pazourková:
* NÁPRAVNÍKOVÁ, M.J. O domově sester. In Sborník II. sjezdu diplomovaných sester ošetřovatelek v ČSR. Praha : nákladem vlastním, 1932. s. 61-64.
* PAZOURKOVÁ, Jitka M. Z historie československého ošetřovatelství. In Sborník jubilejního pracovního sjezdu diplomovaných sester v ČSR. V Praze : Zemská ošetřovatelská škola, 1947. s. 58-70.
* NÁPRAVNÍKOVÁ, J. Trochu historie z našeho českého ošetřovatelství. Čs. nemocnice. 1935, 5, s. 23-25.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.11.2010 15:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu