Mariánský sloup v Brandýse nad Orlicí
Text dotazu
Jaká informace je uvedena v knize Šorm A., Krajča
A. Mariánské sloupy Čech a Moravy, Praha 1939 o mariánském sloupu v Brandýse
nad Orlicí. Tato kniha není v knihovně HK ani SVK HK k dispozici. Nevím kde
jinde lze do ní nahlédnout.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
o mariánském sloupu v Brandýse nad Orlici je v knize A. Šorma a A. Krajči uvedena následující informace:
"Na náměstí socha P. Marie z r. 1798 postavená nákladem manželů Václ. a Joh.
Kollerových; skácena byla vichřicí r. 1811. Nový Mariánský sloup postaven
1812 od sochařů Frant. a Pavla Mělnických z Vamberka. Z nápisů jest čitelná pouze část chronogramu vpředu: ´Socha z vlastenecké dobročinnosti (vy)zdvižena a okrášlena pro úctu Božské velebnosti a Nebeské Královny, praví ctitelové oběť konající obce této.´ Dr. Z. Wirth, Soupis pam., XVI, 9."
Kniha Mariánské sloupy v Čechách a na Moravě se nachází ve fondu Národní knihovny. Pokud jste našim čtenářem, můžete si knihu objednat do studovny pomocí papírových lístků dostupných na místě nebo i přes internet prostřednictvím neskenovaných katalogů, na adrese http://katif.nkp.cz (Generální katalog I., skříň: Šao - Thz, zásuvka: Šmel - Špač, číslo
záznamu: 858).
Kromě NK by se tato kniha (dle Souborného katalogu ČR -
http://aleph.nkp.cz/cze/skc) měla nacházet i ve fondech Moravské zemské knihovny v Brně, Knihovny Moravské galerie v Brně a Studijní a vědecké knihovny v Plzni.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.09.2010 08:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu