Manželství Georgije Alexandroviče
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda byl během svého krátkého života ženatý carevič Georgij Alexandrovič (1871 - 1899). Na internetu jsou fotografie s popisem Catalina Borbon due Sicile (Grand Duchess Ekaterina Fyodorovna of Russia) jako jeho nastávající (manželka). Ale žádné relevantní informace se mi o ní nepodařilo dohledat. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
zdá se, že informaci o manželství a dětech careviče Georgije Alexandroviče uvádí pouze jeden zahraniční (ne zcela důvěryhodný)  zdroj. Všechny ostatní námi nalezené zdroje se shodují, že kníže zemřel svobodný.
viz.
* Heresch, Elisabeth. Mikuláš II., poslední ruský car. Vyd. 1. Liberec: Dialog, 1996. 230 s., [12] s. portréty. ISBN 80-238-0487-1.
* http://otma.blog.cz/0910/velkoknize-georgij-alexandrovic-1871-1899
* http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Duke_George_Alexandrovich_of_Russia
* http://suite101.com/article/grand-duke-george-alexandrovich-of-russia-a270994
V češtině bohužel není k osobě careviče Georgije Alexandroviče příliš mnoho informací. Více byste se ovšem mohla dočíst v zahraničních publikacích.
např.
* Mikhail Pavlovich Iroshnikov. The sunset of the Romanov Dynasty. Terra, 1992. ISBN Hardcover: English edition: 5852552232.
* David Chavchavadze. The Grand Dukes. Atlantic International Publications, 1990.
* Robert K Massie. The Romanovs : the final chapter. New York : Ballantine, 1996, C1995.
* John Van der Kiste. The Romanovs, 1818-1959: Alexander II of Russia and his family. Sutton Pub., 1998.
Další vhodnou literaturu můžete dohledat prostřednictvím  Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc, a Jednotné informační brány: http://www.jib.cz . Zahraniční dokumenty k tématu  je možné dohledávat prostřednictvím souborného katalogu OCLC - Worldcat: www.worldcat.org či Google Books: http://books.google.cz/ apod.
Využít samozřejmě můžete i bibliografie uvedené v jednotlivých monografiích.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.12.2012 12:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu