malířské signatury
Text dotazu
Potřebuji určit podle podpisů (mám ofoceno a mohu poslat mailem) jména několika malířů 20.stol. Potřebuji jejich "celá" jména, životopisy a tvorbu. Může mě někdo pomoci?
Odpověď
Dobrý den, domníváme se, že pro identifikaci výtvarníků podle jejich podpisů by bylo lepší kontaktovat odborníky, např. pracovníky některé z výtvarných galerií nebo výtvarně zaměřeného muzea (http://www.cz-museums.cz/amg/faces/adresar/), kterým při určení autora zajisté mohou pomoci i další informace vyplývající z konkrétního obrazu, např.  technika, jakou je obraz namalován, výtvarný styl, zobrazený motiv atd.  Přímo na české výtvarné umění se např. specializuje České muzeum výtvarných umění (http://www.cmvu.cz/cz10m-/sluzby-pro-verejnost/), sbírku sbírku českého moderního umění buduje Národní galerie (http://www.ngprague.cz/cz/1061/sekce/sbirka-moderniho-a-soucasneho-umeni/).
Pro české výtvarné umělce samozřejmě existují publikace, které uvádějí i jejich signatury:
* PAVLIŇÁK, Petr. Signatury českých a slovenských výtvarných umělců. Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1995. 263 s. ISBN 80-901752-0-1.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. 6. (upravené) vyd., v nakladatelství T & M 1. Praha : Toužimský & Moravec, 2008. 144 s. ISBN 978-80-7264-097-3.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Díl 1. 5. vyd. [Pardubice] : M. Rytířová, 1944. 16 s.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Díl 2. 5. vyd. [Pardubice] : M. Rytířová, 1944. 19 s.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Díl 3. 5. vyd. [Pardubice] : M. Rytířová, 1944. 8 s.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury. Díl 4. 5. vyd. [Pardubice] : M. Rytířová, 1944. 10 s.
Signatury jsou občas uvedeny i ve Slovníku českých a slovenských výtvarných umělců, zatím vyšlo 20 svazků do písmene Vz.
* Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-  . Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1998-
Pro zahraniční výtvarníky je možné využít následující publikaci, která také u některých autorů obsahuje i jejich signatury:
* BÉNÉZIT,  Emmanuel. Dictionnaire critique et documentaire des peintres, sculpteurs, dessinateurs et graveurs de tous le temps et de tous les pays par un groupe d'écrivains spécialistes français et étrangers. Nouvelle éd., entièrement refondue sous la direction de Jacques Busse. Paris : Gründ, 1999.  14 sv.
Na internetu jsme nalezli tento přehled signatur (http://www.artarchiv.net/doku/artistsignatures.htm), další literaturu pro identifikaci výtvarníků podle jejich podpisů uvádějí různé odborné stránky (http://www.wpamurals.com/signatur.htm, http://www.vam.ac.uk/nal/findinginfo/info_artists/index.html), existují i speciální databáze (http://www.artistssignatures.com/index.php).
Životopisné údaje o českých výtvarnících a informace o jejich tvorbě najdete např. ve výše zmíněném "Slovníku českých a slovenských výtvarných umělců" nebo v následujících pramenech:
* TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. 4., nezměn. vyd. Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1993-1994. 16 sešitů.
* Nová encyklopedie českého výtvarného umění. Praha : Academia, 1995-2006. 3 sv.
Základní biografické údaje o zahraničních výtvarnících jsou uvedeny např. v databázi ULAN  - http://www.getty.edu/research/conducting_research/vocabularies/ulan. I pro zahraniční autory samozřejmě existují tištěné biografické prameny, např. výše uvedený slovník "Dictionnaire critique et documentaire des peintres...".
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2009 15:15
ivan píše:
Sobota 23.07.2016 17:30
Resim uz mesic jeden obraz a nemuzu se stoho dostat furt mneto navadi fefusifusifevese proto sem se prihlasil. Abych to rozlousk
PSK - admin píše:
Pondělí 25.07.2016 08:54
Dobrý den,
odpověď naleznete ve Vaší e-mailové schránce. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu