Malíř František Brunner Dvořák
Text dotazu
Dobry den,
chtela bych se zeptat, kde bych mohla sehnat informace o maliri Frantisku
Brunnerovi Dvorakovi [bratr slavnejsiho fotografa] dekuji
Odpověď
Dobry den,
heslo Frantisek (recte Brunner) Dvorak je zpracovano v: TOMAN, Prokop. Novy slovnik ceskoslovenskych vytvarnych umelcu. Praha: Rudolf Rysavy, 1947.
S.187:
* 14./11. 1862 v Prelouci, + 7./6. 1927 v Praze -Podoli. Malir genru a podobizen. Studoval r. 1879 na prazske akad. umeni u prof. Fr. Cermaka, pak na videnske akademii, ...v Mnichove... Jiz roku 1885 vystavoval v Mnichove... R. 1886 podnikl studijni cestu po Italii a Francii a konecne po Americe, kde po pet let maloval hlavne podobizny... Od r. 1906 zil v Praze.
Ze znamejsich obrazu jsou od neho: "Pribeh v atelieru", "Krev", "Deti hrajici si s micem",... Take v kalifornii vysel zivotopis D-uv s ilustracemi podle jeho obrazu....
Z dalsich zdroju:
Lexikon českých výtvarníků - Lexicon of Visual Artists:
Dvořák František
birth: 14. 11. 1862, Přelouč
dead: 7. 6. 1927, Praha-Podolí
disciplines: painting
STUDIES
1883 akademie Mnichov, Seitz, Lindenschmidt Akademie der bildenden Künste Wien
1879 AVU Praha, prof. Fr. Čermák
INDIVIDUAL EXHIBITIONS
1909 Přelouč
1907 Mladá Boleslav
COLLECTIVE EXHIBITIONS
1987 Český portrét 1877-1987, Středočeská galerie, Praha LITERATURE
1947 Dr. Toman Prokop: Nový slovník československých výtvarných umělců, Rudolf Ryšavý, Praha
1927 Z kulturního světa, Zlatá Praha
1893 V. W.: Saratoga od Fr. Dvořáka a jeho atelier, Zlatá Praha
Tento zdroj je pristupny v Narodni knihovne CR uzivateli s platnym ctenarskym prukazem, (prip. i v ramci vzdaleneho pristupu).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.05.2010 09:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu