Machiavelli: Vladař
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych poradit, jelikož píši interpretaci na Vladaře od Machiavelliho a nemohu vyhledat SEKUNDÁRNÍ zdroje. Mohli byste mi nějakou sekundární literaturu k tomuto dílu prosím doporučit? Předem děkuji za ochotu.
Odpověď
Dobrý den, informace o díle Vladař od Machiavelliho by mohly obsahovat publikace týkající se jeho života a díla:
- WHITE, Michael. Machiavelli : nepochopený muž. Praha : BB/art, 2006. 294 s. ISBN 80-7341-667-0.
- SKINNER, Quentin. Machiavelli. Praha : Odeon : Argo, 1995. 105 s. ISBN 80-85794-61-6.
- Seeking real truths : multidisciplinary perspectives on Machiavelli. Leiden : Brill, 2007. 447 s. ISBN 978-90-04158-77-1.
- Friedrich II., pruský král, 1712-1786. Antimachiavelli,neboli, Vyvrácení Machiavelliho Vladaře. Bratislava : Eko-konzult, [1999]. 135 s. ISBN 80-88809-67-3.
- VIROLI, Maurizio. Niccolò's smile : a biography of Machiavelli. London : I.B. Tauris, 2001. 271 s. ISBN 1-85043-530-8.
- CHABOD, Federico. Scritti su Machiavelli. Torino : G. Einaudi, 1980. 415 s.
- GRENDLER, Paul F. Encyclopedia of renaissance. Volume 4, Machiavelli-Petrarchism. New York : Charles Scribner's sons, 1999. 460 s. ISBN 0-684-80511-1.
- Great Books of the Western World. [Vol.] 21, Machiavelli, Hobbes. Chicago : Encyclopaedia Britannica, Inc., 1990. 283 s. ISBN 0-85229-531-6.
- SUNBERG, Theodore A. Political literature od Europe : before and after Machiavelli. Lanham : University Press of America, c1993. 172 s.
Užitečné informace mohou obsahovat také jednotlivá vydání díla, např. v předmluvách, doslovech, odkazech na literaturu. Doporučovali bychom zejména následující vydání:
- Vladař = Il principe / Niccolò Machiavelli ; s úvodní studií Fr. Brauera ; přeložil [z italštiny] Jaroslav Zaorálek. Praha : Orbis, 1940. 309 s.
- Vladař ; Život Castruccia Castracaniho z Lukky / z ital. originálů Il Principe a La vita di Castruccio Castracani di Lucca, ze sv. Tutte le opere di Niccolò Machiavelli přel. Adolf Felix a Jaroslav Pokorný; doslov a vysvětl. Zdeněk Kalista. Praha : Odeon, 1969. 188 s.
Záznamy výše uvedených publikací naleznete v elektronickém katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/cze), případně v Souborném katalogu ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc) pro ověření dostupnosti v dalších knihovnách.
V článkové databázi ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících (http://sigma.nkp.cz/anl) jsme nalezli také dva články:
- HAVLÍČEK, Aleš. Kníže neboli Vladař. In: Reflex. -- [Praha]. -- ISSN 0862-6634. -- Roč. 12, č. 36 (20010906), s. 60-63.
- MIKEŠ, Vladimír. Plíživý machiavelismus. In: Literární noviny. -- ISSN 1210-0021. -- Roč. 6, č. 29 (19950720), s. 12-13. Recenze na: Machiavelli, Niccolo. Vladař. Praha: Ivo Železný, 1995.
Této elektronické databázi (budované od r. 1991) předcházela tištěná bibliografie Články v českých časopisech (1953-1990), která je na základě čtenářského průkazu dostupná např. v Referenčním centru NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm). V této bibliografii byste také mohla nalézt další informace.
Na stránkách Ústavu pro českou literaturu AV ČR (http://www.ucl.cas.cz) jsou volně dostupné databáze české literární vědy (1770-1945, 1961-  ), ve kterých jsme také nalezli dva články, přestože jsou tyto bibliografie zaměřeny především na českou literární kulturu. Jedná se však o přepis lístkového katalogu a do elektronické podoby nebyla ještě převedena celá karotéka, doporučovali bychom ještě kontaktovat pracovníky ÚČL a kozultovat Váš dotaz (bibliografie-sli@ucl.cas.cz, literatura@ucl.cas.cz).
- (Bibl. 1770-1945) - GROH, Vladimír: Machiavelli.  Věda a život 6, 1940, s.426, podepsáno gama. O díle "Vladař" (Il principe) od: Machiavelli Nicolo v překladu: Zaorálek Jaroslav, Orbis 1940.
- (Bibl. 1961-  ) - MACEK, Josef. Přeložil Adolf Felix. Doslov napsal Zdeněk Kalista. Prolegomena k překladu "Il Principe!. In: Slovo a slovesnost. Roč. 52, č. 1. - 1991. - S.32-41 -> Vladař (Il Principe). / Niccolo Machiavelli. - Praha, Odeon 1969 [Rozbor českého překladu.]
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2008 10:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu