Ludvík Vaculík
Text dotazu
Dobrý den, sháním sekundární literaturu k dílu Ludvíka Vaculíka do roku 1968. Mám nějaké zdroje, nevím však, jak s těmito pracovat. Dá se použít k tématu jako sekundární literatura např. článek vydaný v roce 2004? Považuje se za sekundární literaturu také recenze a rozhovor? Velmi vám děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
z Vašeho dotazu není zcela patrné, zda sháníte sekundární literaturu k díku Ludvíka Vaculíka vydanému do r. 1968 nebo zda sekundární literatura má mít datum vydání do roku 1968.
I přesto Vás odkazujeme na odpověď v archivu služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/sekundarni-literatura-2), kde naleznete velmi hezký a ucelený přehled zdrojů pro sekundární literaturu. Jsou zde uvedeny zdroje, které můžete využít v obou případech - jak pro nalezení zdrojů pro sekundární literaturu do r. 1968, tak i pro novější záznamy.
K Vaší otázce, zda lze použít článek vydaný v roce 2004 - pokud má být sekundární literatura do r. 1968, tak nikoli, pokud ovšem datum vydání sekundární literatury není nijak omezeno, pak ho samozřejmě můžete použít. Zde záleží na zadání práce.
Nakonec k otázce recenze a rozhovoru jako sekundární literatuře - recenze je zcela určitě typem sekundární literatury, neboť sekundární literaturu lze chápat jako literaturu o primární literatuře. Pokud tedy rozhovor pojednává o primárním dokumentu, lze ho také považovat za sekundární literaturu. V odkázané odpovědi v archivu služby PSK máte navíc další možnosti výskytu sekundární literatury, citujeme:
"Různé rozbory či hodnocení literárních děl mohou být dále obsaženy i v knihách věnovaných jednotlivým autorům, v předmluvách a doslovech k jednotlivým vydáním, pro některé autory již může být zpracována personální bibliografie, která kromě přehledu autorových děl může např. obsahovat i přehled recenzí. Pro vyhledání těchto publikací můžete využít Elektronický katalog NK ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc)."
Vřele Vám doporučujeme prostudovat odpověď v archivu služby PSK, na kterou jsme Vás odkázali v úvodu této odpovědi, naleznete zde všechny potřebné zdroje. Pro další inspiraci si můžete v archivu vyhledat další odpovědi na toto téma, do vyhledávacího okénka vpravo nahoře na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz stačí zadat "sekundární literatura", příp. využít plnotextové vyhledávaní na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/search_form
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.02.2014 10:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu