Lori - můza Karla Hynka Máchy
Text dotazu
Dobrý den.Rád bych znal názor odborníků na
věrohodnost této knihy.Mám pochybnosti.Zároveň bych chtěl požádat o
doporučení na životopis K.H.Máchy a to nejpodroběnější a
nejvěrohodnější.Předem děkuji.
Odpověď
Dobry den,
v Literarnim archivu Pamatniku narodniho pisemnictvi, viz zaznam nize, maji ve fondu velkou cast pozustalosti K.H.Machy. O Machovi bylo napsano
mnozstvi  studii, biografii, viz Knihovna PNP
http://85.207.166.234/i2/i2.search.cls?ictx=pnp&iset=1. Posoudit, ktery zivotopis je nejverohodnejsi,  musi literarni vedci, literarni historikove a i jejich nazory se mohou ruznit. Se svym dotazem byste se mel obratit na Ustav pro ceskou literatu AV CR http://www.ucl.cas.cz/ a jiz zminovany Literarni archiv Pamatniku narodniho pisemnictvi http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/cs/literarni-archiv.php , kde Vam odbornici na danou problematiku spise poradi.
MÁCHA Karel Hynek
právník, básník, prozaik
1810 - 1836
Osobní fond v rozsahu 21 kartónů, 1810 - 1960.
.Doklady a) vlastní: b) rodinné (M. Mácha): c) týkající se fondu (odborné popisy).
.Korespondence a) přijatá: b) odeslaná: c) cizí.
.Rukopisy a) vlastní (poezie, próza, poznámky, deníky): b) cizí (opisy, falza, M. Mácha).
.Tisky (o K. H. Máchovi).
.Výstřižky.
.Dokumentace (fotokopie rukopisů).
.Varia (kresby, hmotné památky).
Originální materiál popsán ve strojopisném vědeckém katalogu M. Červenky.
Další část fondu: Památník K. H. Máchy v Litoměřicích.
Ve fondu Narodni knihovny CR jsou dve bibliografie Karel Hynek Macha.
Vyberova bibliografie o zivote a dile K.H.Machy. Praha: Statni knihovna CSR, sektor bibliografie a informaci, 1986. a Bibliograficky katalog CSR. Ceske knihy 1956. Zvlastni sesit 3. KUNCOVA, Julie. Maj K.H.Machy 1836-1956.
(Soupis vsech vydani "Maje" a knizni literatury o K.H.Machovi z let 1932-1956). Praha: Narodni knihovna v Praze, 1956.
I zde je mozno cerpat informace o zivotopisne literature o Karlu Hynku Machovi, trebaze se jedna v obou pripadech jen o bibliografii vyberovou.
Ktery ze zivotopisnych del K.H.Machy je nejverohodnejsti, nemuzeme posoudit.
Na obalce knihy Dagmar Stetinove se pise:"...Dagmar Stetinova se snazila vzit do vztahu basnika a mladicke dcerky z remeslnicke rodiny..." Do jake miry zjistila autorka informace o zivote rodiny Lori Somkove a do jake miry si upravila zjistene skutecnosti, nemuzeme posoudit. V predmluve ke knize autorka pise: "...Teprve pozdeji, kdyz muj otec, tehdy clen opery Narodniho divadla, prisel za mnou s blokem, kde mel poznamky; nekde v divadelnim zakulisi se sesel s pravnukem jedne Loriny sestry, .... Ten  pry mu vypravel o zivote Lorine od mladi az do jeji smrti, ...". Nedokazeme posoudit pravdivost odvypravenych poznatku;  spisovatel do sveho dila pridava sve myslenky, domnenky a uvahy a je na nem, jakou cast z celkoveho obsahu zaujimaji.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 08:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu