literatura s podobnými prvky
Text dotazu
Dobrý den, děkuji za vaši odpověď, kterou jste mi
zasílali ohledně věku lišek v závislosti na stravě. teď bych ale od Vás
potřebovala najít díla světové literatury, kde obsahem je: před narozením
dítěte je novorozenci předurčen nějaký hrozný čin nebo něco ve smyslu toho.
rodiče se toho dítěte zbaví, dítě ale nezemře. V košíku plave po vodě. Až to
dítě vyroste, tak se vrací na místo narození a dosáhne slávy. Napadlo mě, že
by se mohlo jednat o Romulus a Réus nebo Tři zlaté vlasy děda Vševěda.
Poradíte mi jěště nějaké další díla? předem mnohokrát děkuji
Odpověď
Dobry den,
doporucovali bychom Vam k prostudovani napr.
http://referaty-seminarky.cz/mytus-mytologie/, zejmena cast Srovnavaci mytologie a doporucenou literaturu. Krome Vami uvadeneho pribehu Romula a Rema a pohadky Tri zlate vlasy deda Vseveda se obdobne motivy objevuji v pribehu  z oblasti Mezopotamie o krali Sargonovi, v Bibli v souvislosti s narozenim Mojzise (Stary zakon, Druha Mojzisova kniha (Exodus)), z recke mytologie je znama postava Oidipa a podobne tema zpracoval ve sve tragedii Nevesta mesinska i F.Schiller, na jeji motiv pak napsal O.Hostinsky libreto k opere Zdenka Fibicha Mesinska nevesta.
Jednotlive pribehy muzete nalezt napr. v nasledujicich knihach:
HOSTOMSKA, Anna. Pribehy, povesti a pohady pani Hudby. Praha : Albatros, 1989. s. 145-150.
SCHILLER, Friedrich. Nevesta mesinska ; Vilem Tell ; Dimitrij ; Poezie.
Praha : SNKLU, 1963. 540 s.
- Zdenek Fibich - opera Mesinska nevesta na libreto Otakara Hostinskeho podle tragedie Friedricha Schillera
ERBEN, Karel Jaromir. Pohadky. Praha : Ceskoslovensky spisovatel, 1983. s.
44-49.
- Tri zlate vlasy deda Vseveda
Toulky minulosti sveta. Treti dil. Praha : Via Facti, 2001. s. 21-22.
NESKUDLA, Borek. Encyklopedie bohu & mytu starovekeho Rima & Apeninskeho poloostrova. Praha : Libri, 2004. s. 168-170. ISBN 80-+7277-264-3.
- Romulus a Remus
FINK, Gerhard. Encyklopedie anticke mytologie. Olomouc : Votobia, 1996. s.
523-255. ISBN 80-85885-99-9.
- Oidipus
PETISKA, Eduard. Pribehy, na ktere svitilo slunce : baje a povesti Stareho Egypta, Mezopotamie a Izraele. Praha : Albatros, 1998. s. 10-11, 113-126.
ISBN 80-00-00560-3.
- Sargon, Mojzis
Radi bychom Vas upozornili,  ze sluzba Ptejte se knihovny neni urcena k zpracovavani skolnich uloh a referatu (http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu, cast Pravidla formulace dotazu).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.04.2008 14:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu