Literatura Oul
Text dotazu
Přeji krásný den, hledáme, zda v nějakém dokumentu
je zmínka o Pražském dělnickém spolku Oul, který založil p. Chleborát a
fungoval kolem roku 1860-1870. Moc děkuji za jakoukoli informaci.
Odpověď
Dobrý den,
k tématu patrně bude existovat více literatury, bylo by však třeba procházet tištěné bibliografie, což je již otázka placené rešerše.
Poměrně dost informací je však možné zjistit z portálu Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do?lang=cs) . Do vyhledávání zadejte: dělnický spolek oul (při hledání oul, nebo spolek oul vychází značné množství výsledků). Dále lze hledat s pomocí jména zakladatele:
Chleborád/Chleborad + oul (jméno se vyskytuje pouze s d na konci, v krátké i dlouhé podobě) Zobrazilo se nám v prvním případě 164 záznamů, v dalších vždy něco přes padesát, které je třeba nějak projít a rozhodnout o relevanci.
Tam, kde je znak nepřeškrtnutého oka, je možné dokument zobrazit odkudkoli, tam, kde je oko přeškrtnuté, lze dokumenty zobrazit pouze v NK ČR. (Obecně je volně dostupné vše do r. 1880.) V každém případě se ale zobrazuje krátký úryvek a údaj o dokumentu.
Delší pasáž je Oulu věnována v následující monografii (s. 31 a dále, přes Krameria pouze v NK ČR): Cyrill Horáček: Počátky hnutí dělnického, Rozpravy České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění. Třída I., roč. V, 1896, č. 3.
Kromě dalšího najdete v Krameriu i zmínky z doby existence Oulu, o jeho založení apod., které jsou ve volně dostupných dokumentech.
Vedle toho jsme zjistili, že vycházel také časopis Oul, ten v Krameriu není, ale NK vlastní tištěný exemplář.
Oul : časopis pro potravní a podnikatelské spolky a lid pracovní vůbec. -- Praha : Mikuláš a Knapp, 1868-1869. -- 2 sv.
Pokud by váš čtenář potřeboval úplnější bibliografii, může si zadat vypracování rešerše, ta je již ale placená (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_reserse.htm).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.04.2009 16:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu