literatura o rodu Lemberku
Text dotazu
Dobry den, muzete mi prosim pomoci s vyhledanim literatury, ktera by pojednavala o rodu Lemberku . Informaci potrebuji z genealogickeho hlediska - cili jak se rod vyvijel v case, kde meli sidlo
Odpověď
Dobrý den,
velmi přehledně je rod Lemberků přiblížen v Ottově slovníku naučném. ( Ottův slovník naučný. 15.díl. Praha : J.Otta. 1900. s. 836 ) Je zde celá posloupnost rodu a sídla, která tento rod obýval a spravoval.
Podrobně se příslušníky rodu Markvarticů, se zvláštním zřetelem na rod Lemberků, zabývá kniha : Markvartici : z historie nejstarší české šlechty z ranné doby vlády Přemyslovců. (Waldstein-Wartenberg, Berthold. Markvartici : z historie nejstarší české šlechty z ranné doby vlády Přemyslovců. Praha :
Klub pro českou heraldiku a genealogii, 2000. ISBN 80-902448-6-6 ).
O pánech z Lemberka se zmiňuje i Lexikon české šlechty III. ( Halada, Jan, Lexikon české šlechty : erby, fakta, osobnosti, sídla a zajímavosti. [Díl] 3. 1. vyd.. Praha : Akropolis, 1994 )
Informace, především o vzniku rodu, naleznete v publikacích o sv.Zdislavě. ( Např. Kalista. Zdeňek. Blahoslavená Zdislava z Lemberka. Praha: Zvon, 1991. ISBN 80-7113-042-7 )
Můžete se pokusit kontaktovat i správu zámku Lemberk, zda nemají historii rodu Lemberků podrobně zpracovanou. Popřípadě Vám jistě sdělí další publikace, které s tímto tématem souvisejí.
http://www.szlemberk.xf.cz/lemberk_2004_08_cz_index.htm
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 11:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu